AFP: Macron si Le Pen, doi candidati antisistem pe care-i opune totul

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 08:41
2666 citiri

Batalia in vederea turului doi al alegerilor prezidentiale franceze incepe luni, intre proeuropeanul Emmanuel Macron si conducatoarea de extrema dreapta antimondializare Marine Le Pen, doi candidati pe care-i opune totul, dar care afirma amandoi ca incarneaza ruptura cu "sistemul".

Dupa o campanie de mai multe luni plina de rasturnari de situatii si de un suspans inedit, Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, s-a clasat pe locul intai, in primul tur, duminica, cu 23,86% din sufragii, urmat de conducatoarea FN, in varsta de 48 de ani, cu 21, 43% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor aproape definitive.

Vezi filmul zilei alegerilor din Franta (Foto&Video)

Adica aproximativ sapte milioane de voturi, un record istoric pentru acest partid.

Adevarate explozii de bucurie si fervoare au salutat anuntarea rezultatelor in randul taberelor ambilor pretendenti la Palatul Elysee, relateaza AFP.

"Suntem pe cale sa traim un moment istroic, in sfarsit cu un candidat care iese din bipartizanism, care va innoi clasa politica si este o veste buna pentru Europa", isi exprima bucuria un tanar macronist, Quentin.

"Sunt ani de cand astept asta, de cand suntem scuipati, suntem facuti nazisti, dar in sfarsit oamenii au deschis ochii!", a exclamat la randul sau un activist FN, Aldric Evezard, la Henin-Beaumont (nord).

Acest prim tur, marcat de o participare masiva de aproape 80%, care s-a desfasurat sub o supraveghere importanta pe fondul amenintarii teroriste, marcheaza eliminarea marilor partide traditionale de dreapta si de stanga in cursa finala catre fotoliul de la Elysee. O eliminarea fara precedent, de la infiintarea Republicii a V-a, in 1958.

Conservatorul Francois Fillon, a carui campanie a fost afectata de inculparea sa intr-un rasunator scandal de presupuse angajari fictive, a inregistrat astfel o infrangere umilitoare, cu 19,94% din voturile exprimate, cot la cot cu liderul stangii radicale Jean-Luc Melenchon. Socialistul Benoit Hamon a suferit, cum marturiseste singur, un "dezastru", cu 6,35% din sufragii.

Primele pagini ale cotidianelor franceze rezuma, de altfel, socul acestui prim tur si mizele viitoare: "dreapta K-O", tittreaza ziarul de dreapta Le Figaro. Cotidianul de stanga Liberation afiseaza o fotografie cu Macron si titlul "intr-un mars". "Niciodata!", exclama la randul sau ziarul comunist l'Humanite, cu o fotografie a lui Marine Le Pen.

Emmanuel Macron pare bine plasat in vederea turului doi, in contextul in care cea m ...citeste mai departe despre "AFP: Macron si Le Pen, doi candidati antisistem pe care-i opune totul" pe Ziare.com

#alegeri Franta, #turul doi alegeri Franta , #Stiri International