AFP s-ar putea transforma in societate cu capital public

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 11:26
1019 citiri
AFP s-ar putea transforma in societate cu capital public

Directorul general al AFP, Pierre Louette, a propus guvernului francez, intr-un unui raport, transformarea agentiei in societate cu capital public, pentru a-i asigura o finantare stabila si durabila, informeaza AFP.

La sfarsitul anului 2008, guvernul francez a cerut directorului general al AFP sa-i aduca la cunostinta, pana pe 31 martie 2009, propunerile sale pentru modernizarea agentiei. Marti, Louette a trimis concluziile sale catre ministrii Economiei, Bugetului si Culturii, intr-un raport numit "Transformarea AFP intr-un lider mondial al informatiei in era digitala".

Potrivit unei legi din 1957, adoptata pentru garantarea independentei agentiei, AFP este dotata cu un statut fara echivalent, supus dreptului comercial, dar cu o guvernare derogatorie de la dreptul comun al societatilor. Agentia nu are capital si este administrata in mod colegial de clientii sai utilizatori.

"La acel moment, statutul acesta reprezenta un progres pentru agentie, insa nu rezolva problema finantarii.

AFP poate deveni unul dintre liderii informatiei in era digitala daca va beneficia de o finantare adecvata pentru dezvoltare, pe care numai capitalizarea si sprijinul actionarilor o pot asigura, deoarece nu se mai poate apela la stat pentru ajutor atunci cand e vorba de finantarea unor noi proiecte", considera directorul general al AFP.

Pierre Louette a propus transformarea agentiei intr-o societate nationala, cu capital public. Societatea ar trebui sa aiba un capital de cateva zeci de milioane de euro pentru reconstruirea fondurilor proprii ale AFP si finantarea strategiei sale de dezvoltare.

Modificarea statutului agentiei necesita promulgarea unei legi speciale. Referitor la aceste propuneri, sindicatul jurnalistilor (SNJ-CGT) considera ca agentia se confrunta cu una dintre cele mai mari amenintari, posibil cea mai grava din istoria sa.

"Pericolul ca o societate cu capital public, care va avea aceeasi forma juridica ca si o societate anonima, sa fie transformata in intreprindere privata este foarte mare", se tem reprezentantii sindicatului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capital, #finantare, #fonduri, #proiect, #societate , #Stiri International