AFP: Transferul puterii in versiunea Macron, o resacralizare a "monarhului republican"

Luni, 15 Mai 2017, ora 08:43
1001 citiri
AFP: Transferul puterii in versiunea Macron, o resacralizare a "monarhului republican"
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Transferul puterii in versiunea Emmanuel Macron a constat intr-o ortodoxie traditionala, cu accente gaulliste, chiar razboinice, un discurs de "coach" si o resacralizare a "monarhului republican", la antipozii "normalitatii" hollandiste, considera analisti contactati de AFP.

Innoire sau traditie?

Ambele, spun acesti analisti.

"Este sfarsitul normalitatii pe care a mizat Francois Hollande. Emmanuel Macron reviziteaza toti markerii: mersul pe Champs-Elysees in picioare intr-un vehicul militar la fel ca de Gaulle, bezele trimise multimii la fel ca Chirac" si "un mars singur catre Arcul de Triumf (la fel ca Valery Giscard d'Estaing) pentru a-si desemna hotararea", apreciaza Florian Silnicki, un expert in comunicare politica.

Macron este "regalian in continuare atunci cand alege sa viziteze militari raniti, gesturi esentiale care semneaza o presedintie a primelor ale ore".

"Acesta este un puci generational, care forteaza plecarea generatiei lui Hollande, dar cu toate acestea nu este in ruptura (cu ea), ceea ce este paradoxal in contextul in care si-a facut toata campania pe tema reinnoirii", subliniaza confratele sau Philippe Moreau-Chevrolet.

"Totul se schimba, pentru ca sa nu se schimbe nimic. Regele a murit, traiasca regele", adauga el.

Stil degajat sau solemn?

Un stil grav, sunt de acord toti observatorii.

"El este atent la verticalitate, la inaltime, la gravitate. Vrea sa intre in obiceiurile sefului statului", subliniaza politologul Olivier Ihl.

"El bifeaza metodic tot ceea ce poate contribui la a-i da o imagine prezidentiala, pe care nu o are inca", noteaza Moreau-Chevrolet, care remarca in trecere "paltonul mitterandian, care ii lateste un pic umeri si-i da o statura".

"El incearca totodata un dosaj savant intre inaltimea necesara si proximitate si isi pune in scena capacitatea de ascultare si de discutie cu francezii, acordandu-si timp sa le spuna un cuvant fiecaruia", nuanteaza Silnicki.

Sef de razboi

Parcurgerea Champs-Elysees in picioare intr-un "Command Car", un fel de jeep militar deschis, a marcat spiritele.

"Aceasta este o imagine uimitoare, pe care sa o vezi mai degraba in America de Sud. Un simbol mai degraba gaullist decat socialist, care aminteste defilarea de la 14 iulie, eventual Eliberarea Parisului. Este foarte diferit de Hollande, care statea intr-o masina decapotabila sub trombe de apa, si de Chirac, care a refuzat sa se traga 21 de lovituri de tun" la realegerea sa, explica Moreau-Chevrolet.

...citeste mai departe despre "AFP: Transferul puterii in versiunea Macron, o resacralizare a "monarhului republican"" pe Ziare.com

#Emmanuel Macron investit presedinte Franta, #Emanuel Macron presedinte Franta , #Stiri International