Agentia de presa turca a dezvaluit localizarea trupelor americane si franceze in Siria. Pentagonul e furios

Joi, 20 Iulie 2017, ora 09:19
1047 citiri
Agentia de presa turca a dezvaluit localizarea trupelor americane si franceze in Siria. Pentagonul e furios
Foto: Arhiva Pixabay

Agentia de presa turca Anadolu a dezvaluit localizarea fortelor speciale americane si franceze in nordul Siriei, provocand mania Statelor Unite, care se tem pentru securitatea soldatilor lor.

Anadolu a anuntat unde sunt amplasate 10 instalatii militare americane, dezvaluind chiar si numarul de soldati din fortele speciale stationate acolo, relateaza joi AFP.

Potrivit Anadolu, 200 de soldati americani si 75 de soldati ai fortelor franceze s-ar gasi intr-un avanpost la 30 de kilometri nord de Raqa, capitala autoproclamata a organizatiei Stat Islamic.

Divulgarea acestor informatii confidentiale expune fortele coalitiei la "riscuri inutile", potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway.

"Am fi foarte preocupati daca responsabili ai unui aliat din NATO pun in pericol in mod deliberat trupele noastre prin divulgarea de informatii confidentiale", a mai declarat el.

"Ne-am exprimat preocuparile guvernului turc", a adaugat el, refuzand sa comenteze cu privire la exactitatea locurilor dezvaluite de Anadolu.

Aceste 10 baze militare (doua aerodromuri si opt avanposturi) sunt folosite pentru a oferi sprijin Partidului Uniunea Democratica (PYD, kurd) si aripii sale armate, Unitatile de protectie ale poporului kurd (YPG), considerate de Ankara legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia ii considera pe separatistii kurzi PKK drept organizatie "terorista", in timp ce conflictul kurd in Turcia a costat viata a peste 40.000 de persoane de la declansarea sa in 1984.

Relatiile dintre SUA si Turcia, desi aliati in NATO, s-au racit dupa interventia in Siria a coalitiei conduse de Washington pentru a invinge SI.

Statele Unite conteaza in schimb pe YPG si alte grupari kurde in lupta terestra impotriva SI. Ele au trimis arme kurzilor, provocand ingrijorarea Ankarei care se teme ca aceste arme vor ajunge in mainile PKK.

Americanii au trimis trupe ca sa-si tina aliatii din Siria sa nu se bata intre eiTurcia, mesaj ferm pentru Trump: Luati inapoi armele kurzilor, altfel nu va fi bine ...citeste mai departe despre "Agentia de presa turca a dezvaluit localizarea trupelor americane si franceze in Siria. Pentagonul e furios" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentie presa turca, #localizare trupe americane Siria, #trupe franceze Siria , #Stiri International