Alegeri anticipate in Marea Britanie. Un nou vot pro sau anti Brexit!

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 22:36
1173 citiri
Alegeri anticipate in Marea Britanie. Un nou vot pro sau anti Brexit!

Pana la urma n-a avut ce face. Theresa May, actualul prim-ministru al Marii Britanii, a anuntat alegeri anticipate pentru data de 8 iunie.

Nu putea incepe negocierile pentru Brexit fara sa aiba o puternica sustinere populara. Dar intrebarea care se pune acum e daca va reusi s-o obtina?

Toata nebunia Brexit a fost generata de fostul prim-ministru britanic David Cameron care a pariat pe destinul propriei natiuni si a pierdut. In Partidul Conservator a existat intotdeauna o aripa eurosceptica, iar Cameron a vrut sa o anihileze definitiv, cazand in capcana referendumului.

Theresa May nu este o eurosceptica, ci, mai degraba, o pro-europeana moderata. A fost ministru de Interne (Home Secretary) in Guvernul Cameron, iar dupa Brexit a fost singura care si-a asumat rolul de lider al partidului.

Boris Johnson, fost primar al Londrei si liderul taberei proBrexit, a dat bir cu fugitii, fiind recuperat de May, numindandu-l in pozitia de ministru de Externe.

Planul Theresei May nu a fost unul spectaculos din punct de vedere politic pentru ca nu a avut niciun fel de spatiu de manevra.

A devenit prim-ministru pentru a pune in aplicare rezultatul referendumului.

Dupa contestarea juridica, dupa ce a trecut prin Parlament, rezultatul Brexit-ului s-a concretizat prin declansarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de catre Theresa May, prin care Marea Britanie anunta inceperea procedurilor de iesire din Uniune.

Mandatul politic al doamnei May a tinut exact pana la declansarea Brexit si are nevoie de un nou mandat popular pentru a negocia cu Bruxelles-ul termenii despartirii. Intrebarea care se pune: il va obtine sau nu?

Citeste si Anticipate in Marea Britanie: Ce sanse are Theresa May la urne. Cine o lauda si cine o contesta

Trei scenarii posibile

Daca Partidul Conservator va castiga alegerile din iunie la scor, atunci Theresa May va declansa un "hard" Brexit, iar negocierile dintre Marea Britanie vor fi dure, rapide si fara a se gasi prea multe puncte comune.

Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a decis sa organizeze alegeri anticipate, cautand sustinerea populara pentru a putea negocia un Brexit dur cu Uniunea Europeana - Foto: Hepta.ro

Daca Partidul Conservator va castiga alegerile, dar la o diferenta de sub 5 puncte procentuale, atunci Theresa May va merge pe sarma in negocierile cu UE si va cauta o solutie de compromis, astfel incat Marea Britanie sa-si pastreze accesul pe piata Uniunii, iar cetatenii UE sa poata calat ...citeste mai departe despre "Alegeri anticipate in Marea Britanie. Un nou vot pro sau anti Brexit!" pe Ziare.com

#Theresa May alegeri, #Theresa May Brexit, #Theresa May Partidul Conservator , #Stiri International