Alegeri cruciale in Republica Moldova: Eterna dilema - spre Est sau spre Vest

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:10
2253 citiri
Alegeri cruciale in Republica Moldova: Eterna dilema - spre Est sau spre Vest
Foto: psnews.ro

Alegatorii din Republica Moldova sunt chemati duminica la urne pentru alegeri parlamentare cu o uriasa miza geopolitica, in contextul conflictului din Ucraina vecina. Astfel, moldovenii sunt invitati nu doar la un 'exercitiu democratic' al exprimarii prin vot, ci chiar sa decida viitorul tarii lor: continuarea parcursului european dupa semnarea Acordului de asociere la UE sau apropierea de Rusia si integrarea in Uniunea eurasiatica, relateaza presa de peste Prut.

Presedintele Nicolae Timofti si-a indemnat saptamana aceasta concetatenii 'sa fie la inaltimea momentului' istoric pe care il traiesc si sa voteze in mod responsabil in alegerile parlamentare de duminica pentru partidele care vor duce Republica Moldova in Uniunea Europeana, cale pe care tara s-a angajat deja, potrivit Agerpres.

Intr-un discurs catre populatie, Nicolae Timofti i-a chemat pe moldoveni sa urmeze exemplul Ucrainei, care in alegerile din 26 octombrie, a ales un parlament european.

'Sa urmam acest exemplu pentru ca sa nu ne trezim apoi ca o insula izolata intre doi vecini proeuropeni, Romania si Ucraina', a indemnat presedintele Nicolae Timofti, avertizand ca multe beneficii obtinute in urma apropierii de UE, cum ar fi libera circulatie, risca sa fie pierdute daca proiectul proeuropean al republicii va avea de suferit in urma votului de duminica.

Chiar daca anosta la inceput, campania electorala s-a tensionat pe ultima suta de metri, cand cu numai trei zile inainte de scrutin, un partid a fost exclus din competitie, pentru prima oara in istoria alegerilor din Republica Moldova de dupa obtinerea independentei in 1991.

Campanie electorala cu cantec

La cererea Comisiei Electorale Centrale, Curtea de Apel din Chisinau a decis joi excluderea partidului 'Patria' din cursa electorala, pe baza acuzatiilor politiei ca liderul partidului, Renato Usatii, un controversat om de afaceri (rus de origine moldoveana), ar fi folosit in campanie fonduri provenind din strainatate, contrar legii. 'Patria' era cotata in sondaje cu sanse de a intra in noul parlament (circa 8% din intentiile de vot).

Partidul 'Patria' este suspectat de legaturi cu gruparea extremista 'Antifa', care, potrivit autoritatilor de la Chisinau, pregatea destabilizarea situatiei postelectorale din Republica Moldova. Autoritatile moldovene au reusit sa dejoace un 'Maidan' sangeros in Republica Moldova, titrau joi ziarele de peste Prut, dupa ce politia a capturat un intreg arsenal de arme si munitii, precum si harti ale unor cladiri oficiale, in urma perchezitiilor efectuate la mai multi membri ai organizatiei. Circa 15 membri ai 'Antifa' au fost arestati in urma operatiunii politienesti.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie se vor desfasura in Republica Moldova in baza sistemului proportional absolut. Pragul electoral pentru o formatiune politica este de 6%; pentru un bloc electoral din doua partide - 9%; pentru un bloc electoral din 3 si mai multe partide - 11%; si pentru candidatii independenti - 2%. Mandatele ce ar trebui sa revina candidatilor care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite in mod egal partidelor care au depasit acest prag.

Astfel, potrivit unui recent sondaj IMAS, comandat de agentia IPN, cinci partide ar urma sa acceada in noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din optiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM), cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% si de Partidul Liberal (PL), cu 8,5. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intentiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%. Dar, cum 'Patria' a fost exclusa din cursa electorala, simpatizantii acestei formatiuni ar putea sa se indrepte spre 'socialisti', opineaza analistii.

In total, 2073 de sectii de votare vor fi deschise in Republica Moldova pentru alegerile de duminica, in timp ce in strainatate - 95 de sectii, de trei ori mai mult fata de scrutinul din 2010. In Italia vor fi deschise 25 de birouri electorale, in Romania - 11 sectii de votare, in SUA - sase, in Franta, Portugalia, Rusia - cate cinci birouri electorale in fiecare. In Spania vor fi deschise patru birouri de vot, iar in Marea Britanie si Canada, cate trei in fiecare tara. In Ucraina vor fi deschise doua sectii de votare, la Kiev si Odesa. Vor mai fi deschise sectii si in alte tari, printre care Grecia, Israel, Elvetia, Bulgaria, Austria etc.

Guvernul Romaniei a aprobat un proiect de Hotarare de Guvern, in conformitate cu care elevii si studentii din Republica Moldova care studiaza in Romania vor beneficia de o calatorie gratuita cu trenul in ziua alegerilor parlamentare. Ei vor putea vota la Bucuresti, Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau si Suceava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri cruciale Moldova, #alegatori Republica Moldova , #Stiri International