Alegeri in Franta: Al doilea tur, asteptat sa aduca o majoritate zdrobitoare formatiunii lui Emmanuel Macron

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 10:08
982 citiri
Alegeri in Franta: Al doilea tur, asteptat sa aduca o majoritate zdrobitoare formatiunii lui Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Sectiile de vot s-au deschis duminica in Franta metropolitana, la ora locala 8 (9 ora Romaniei), 47 de milioane de alegatori fiind chemati la urne in al doilea tur al scrutinului legislative, care, potrivit sondajelor, ii va oferi lui Emmanuel Macron o majoritate zdrobitoare in noua Adunare Nationala, unde opozitia risca sa fie redusa la o proportie foarte mica, relateaza AFP.

Scrutinul ar urma sa fie marcat, totusi, de o rata mare de absenteism, marcand finalul unei lungi perioade electorale, inceputa in toamna cu primarele de dreapta, ce a provocat haos in partidele traditionale si schimbari aproape fara precedent in peisajul politic.

Sectiile de vot se vor inchide la ora locala 18 (19 ora Romaniei) in majoritatea tarii, cu exceptia marilor orase, unde vor ramane deschise pana la ora locala 20 (21 ora Romaniei). O parte dintre francezii din strainatate au votat sambata.

Potrivit sondajelor, partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche (REM) va obtine o majoritate detasata in scrutin, ceea ce confirma dorinta de reinnoire a peisajului politic, in pofida unei rate de participare care se anunta scazuta.

Peste 47 de milioane de alegatori sunt chemati la urne.

Dupa succesul inregistrat de REM in primul tur de scrutin, seful statului asteapta o "confirmare" care sa ii permita sa isi aplice clar politica, incepand cu ordonantele controversate privind reforma Codului Muncii si legea privind "moralizarea politica". Acestea vor figura pe agenda Parlamentului inca din iulie.

Alegeri in Franta: Partidul lui Macron - victorie categorica in primul tur, dar cea mai mica prezenta la vot din ultimele sase decenii

Potrivit sondajelor, formatiunea lui Macron, nou-infiintata si aliata cu centristii din MoDem, ar putea castiga in pana la 470 din totalul de 577 de circumscriptii, ceea ce s-ar traduce printr-una dintre cele mai impunatoare majoritati din Republica a V-a.

Reinnoirea Adunarii Generale va fi de o amploare inedita, sub efectul "valului Macron", care deschide portile unei noi generatii de alesi, dintre care o parte novici in politica. Numai 222 de deputati aflati in legislativul actual s-au calificat pentru al doilea tur de scrutin.

#alegeri Franta tur doi, #alegeri Franta parlament , #Stiri International