Alegeri in Franta: Marine le Pen, mostenitoarea extremei-dreapta. Vrea sa scoata tara din UE si NATO

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 16:53
2617 citiri
Alegeri in Franta: Marine le Pen, mostenitoarea extremei-dreapta. Vrea sa scoata tara din UE si NATO
Foto: Arhiva Facebook/Marine le Pen

Fiica a patriarhului extremei-drepte franceze, initiata de la o varsta frageda in rigorilor vietii partidului, Marine Le Pen si-a lansat cariera politica avand ca ambitie proclamata sa ajunga la Elysee, iar in 2017 are mai multe sanse ca niciodata.

Pentru a reusi ceea ce tatal sau a esuat timp de 40 de ani, europarlamentara si-a remaniat partidul, Frontul National (FN), cu pretul unei crize politico-familiale, aminteste Reuters.

Succesul sau esecul acestei strategii, pusa in scena dupa intronizarea sa la conducerea FN, in 2011, se va putea masura dupa amploarea rezultatului sau in viitoarele alegeri prezidentiale, la cinci ani dupa turul de incalzire, din 2012.

Analistii spun ca exista doua posibilitati: fie va da peste cap ierarhia obisnuita, fie nu va reusi sa obtina o crestere importanta a scorurilor obisnuite ale extremei-drepte si va demonstra inca o data soliditatea "plafonului de sticla" de care continua sa se loveasca partidul sau.

Le Pen a dramatizat miza scrutinului: "o alegere a civilizatiei", a spus ea in deschiderea discursului de lansare a campaniei sale, pe 5 februarie, la Lyon.

Citeste toate stirile despre alegerile din Franta

Mezina familiei, uzurpatoarea tatalui ei

Din trei fiice, ea, cea mai mica, absolventa a Facultatii de Drept si cea mai ambitioasa, s-a impus drept custode al marcii "Le Pen", cea mai promitatoare dintre mostenitoare si singura care nu s-a speriat in momentul divizarii FN, in 1998-1999, intre "legitimisti" si disidentii pro-Bruno Megret.

In 1993, la doar 24 de ani, Marine Le Pen si-a inceput cariera politica, printr-o candidatura la legislativele din Paris. In 1998, a intrat in biroul juridic al formatiunii. In acelasi an, a pus capat scurtei sale cariere in Barou.

In acea perioada, in care avea inca parul lung, ea urma linia si opiniile tatalui sau. "Incerc cu disperare sa gasesc subiecte in care nu sunt de acord cu el. Dar nu reusesc. Voi reusi insa, la un moment dat", spunea ea intr-un reportaj realizat de France 2 inainte de legislativele din 2002.

Campania prezidentiala din acel an i-a oferit ocazia sa ajunga in lumina reflectoarelor, pe platourile de televiziune si sa isi demonstreze verva. In seara de 21 aprilie 2002, imaginile cu bucuria sa cand a aflat ca tatal sau s-a calificat in al doilea tur de scrutin au facut inconjurul lumii.

De atunci a inceput sa urce in ierarhia FN. In 2003 a devenit vicepresedinte, iar in ianuarie 2011 a devenit presedinte, moment in care a inceput s ...citeste mai departe despre "Alegeri in Franta: Marine le Pen, mostenitoarea extremei-dreapta. Vrea sa scoata tara din UE si NATO" pe Ziare.com

#Marine le Pen candidat alegeri Franta, #rezultate alegeri Franta 2017 , #Stiri International