Alegeri in Olanda Liderii internationali sunt multumiti de rezultat: Felicitari pentru oprirea ascensiunii extremei-drepte

Joi, 16 Martie 2017, ora 08:48
991 citiri

Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a castigat alegerile parlamentare din Olanda.

Dupa numararea a 94% din voturi, Partidul Liberal VVD a obtinut cele mai multe sufragii, urmand sa aiba 33 de reprezentanti in Parlament, arata CNN.

Liderii internationali l-au felicitat pe Rutte pentru victoria sa in alegeri, afirmand ca olandezii au respins populistii anti-europeni.

"Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", i-a spus cancelarul german Angela Merkel premierului olandez.

Anterior, seful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel, Peter Altmaier, a felicitat olandezii pentru un rezultat "grozav" in alegeri.

"Olanda, oh, Olanda, esti campioana", a scris Altmaier pe Twitter, in olandeza. "Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a adaugat el.

Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!- Peter Altmaier (@peteraltmaier) March 15, 2017

La randul sau, Ministerul german de Externe a scris pe Twitter: "Majoritatea alegatorilor olandezi au respins populistii anti-europeni... Aceasta este o veste buna, avem nevoie de voi pentru o #Europa puternica".

Totodata, presedintele francez Francois Hollande l-a felicitat joi pe Rutte si a apreciat ca victoria acestuia in alegerile legislative de miercuri reprezinta o victorie impotriva extremismului, relateaza Reuters.

"Presedintele republicii il felicita calduros pe Mark Rutte pentru victoria sa clara impotriva extremismului", a declarat Hollande, citat intr-un comunicat emis de Palatul Elysee.

Victoria lui Rutte poate contribui la o atenuare a unor ingrijorari in mediile politice traditionale franceze fata de popularitatea presedintei Frontului National (extrema dreapta) Marine Le Pen, care candideaza in alegerile prezidentiale franceze din aprilie-mai.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Le Pen este creditata cu o victorie in primul tur, in aprilie, insa ar urma sa fie infranta in turul doi, in mai, fie de Emmanuel Macron (centru), fie de Francois Fillon (conservator).

Si Ministerul francez de Externe a felicitat poporul olandez pentru ca a respins provocarea partidului de extrema-dreapta PVV, condus de Geert Wilders, relateaza Reuters.

"Felicitari olandezilor pentru oprirea ascensiunii extremei-drepte", a scris Jean-Marc Mayrault pe Twitter. "Dorinta de a lucra pentru o Europa mai puternica", a adaugat ...citeste mai departe despre "Alegeri in Olanda Liderii internationali sunt multumiti de rezultat: Felicitari pentru oprirea ascensiunii extremei-drepte" pe Ziare.com

#alegeri Olanda, #reactii internationale alegeri Olanda , #Stiri International