Alegeri in Turcia: Erdogan s-a declarat victorios, in ciuda neregulilor semnalate de Opozitie: Care a fost mesajul adresat natiunii

Duminica, 24 Iunie 2018, ora 23:15
1440 citiri
Alegeri in Turcia: Erdogan s-a declarat victorios, in ciuda neregulilor semnalate de Opozitie: Care a fost mesajul adresat natiunii
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a castigat din primul tur scrutinul prezidential, conform rezultatelor anuntate de presa de stat turca, dar principalul adversar, Muharrem Ince, denunta nereguli electorale.

Sustinut de Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, dreapta/conservator), el a obtinut 52,6% din voturi, arata rezultatele anuntate dupa numararea a 96% din buletinele de vot, informeaza Mediafax.

Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stanga), a obtinut 30,7%.

Selahattin Demirtas a obtinut 8,04%, iar Meral Aksener 7,43%.

Recep Erdogan si-a proclamat victoria, afirmand ca rezultatul este expresia puterii democratiei turce.

"Oamenii mi-au dat un nou mandat, conform rezultatelor neoficiale. Sper ca nimeni nu va aduce un prejudiciu democratiei prin a arunca o umbra asupra acestor alegeri si asupra rezultatelor pentru a-si ascunde esecul", a declarat acesta, citat de The Guardian.

In schimb, Muharrem Ince a denuntat nereguli electorale, semnaland ca nu au fost numarate toate buletinele de vot. El le-a cerut observatorilor trimisi de partidul sau sa nu paraseasca sectiile de votare.

Alianta Populara - alcatuita din formatiunea lui Recep Erdogan, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, dreapta/conservator), si Miscarea Nationalista (MHP, dreapta) - se claseaza pe primul loc in scrutinul parlamentar, cu 53,7% din voturi. Pe locul al doilea se pozitioneaza coalitia formata de Partidul Popular Republican (CHP, centru-stanga) cu formatiunile IYI, SP si Partidul Democrat, obtinand 34%, anunta agentia de presa Anadolu.

Prezenta la urne a fost de 87%. ...citeste mai departe despre "Alegeri in Turcia: Erdogan s-a declarat victorios, in ciuda neregulilor semnalate de Opozitie: Care a fost mesajul adresat natiunii" pe Ziare.com

#alegeri turcia victorie erdogan , #Stiri International