Alegeri parlamentare astazi in Franta: Partidul lui Macron este marele favorit. Ar putea obtine o majoritate uriasa

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 09:38
951 citiri
Alegeri parlamentare astazi in Franta: Partidul lui Macron este marele favorit. Ar putea obtine o majoritate uriasa
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Francezii sunt chemati duminica la urne sa isi voteze Parlamentul. Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati la urne in primul tur al alegerilor parlamentare.

7.882 de candidati s-au inscris pe liste. Urnele s-au deschis la ora locala 08.00 si se vor inchide la 20.00 (09.00-21.00, ora Romaniei).

Ce si cum voteaza francezii

Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Nationala (camera inferioara), cu 577 de membri, si Senat (camera superioara), cu 348 membri. Mandatul deputatilor are o durata de cinci ani, iar cel al senatorilor de sase ani, informeaza Mediafax.

Deputatii din Adunarea Nationala sunt alesi prin sistem electoral majoritar uninominal in doua tururi de scrutin, alegerile desfasurandu-se in cele 577 de circumscriptii electorale din Franta.

Senatorii sunt alesi de catre un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputati, consilieri regionali sau generali, delegatiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din strainatate.

Pentru alegerile legislative din Franta, partidele sunt obligate sa prezinte liste in care femeile reprezinta 50% din numarul total de candidati. Varsta medie a unui candidat este de 48,5 ani.

Candidatii trebuie sa castige o majoritate in primul tur (si sprijinul a 25% dintre alegatorii inregistrati) sau o pluralitate in turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidentiale, cand doar primii doi candidati ajung in al doilea tur de scrutin, in alegerile legislative toti candidatii care sunt votati de peste 12,5% dintre alegatorii inregistrati ajung in turul secund.

Primul sondaj exit poll va fi prezentat imediat dupa inchiderea urnelor. Turul al doilea al alegerilor parlamentare este programat pentru duminica, 18 iunie.

Partidul lui Macron, marele favorit

Partidul presedintelui francez Emmanuel Macron ar urma sa castige aproape o treime din voturi la primul tur al alegerilor parlamentare, asigurandu-si o majoritate uriasa la cel de-al doilea tur, arata un sondaj difuzat vineri de Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit sondajului Ipsos Sopra Steria, partidul lui Macron, En Marche!, ar obtine 31 % din voturi la primul tur. Sondajul arata ca partidul centrist al lui Macron, infiintat in aprilie 2016, ar castiga intre 397 si 427 din cele 577 de locuri in camera inferioara a parlamentului, ceea ce ar fi una dintre cele mai mari majoritati parlamentare din ultimii aproape 50 de ani.

Sondajele mai arata ca formatiunea conserv ...citeste mai departe despre "Alegeri parlamentare astazi in Franta: Partidul lui Macron este marele favorit. Ar putea obtine o majoritate uriasa" pe Ziare.com

#alegeri parlamentare Franta, #Macron alegeri parlamentare Franta , #Stiri International