Alegerile germane intre moartea pasiunii si extremism

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 23:07
772 citiri
Alegerile germane intre moartea pasiunii si extremism
Foto: Arhiva Ziare.com

In Germania se apropie alegeri cotate de multi drept "plicticoase". Or, ele se vor solda cu un scor record. Nu insa pentru invingatori, ci pentru populisti. Si cu un record negativ pentru social-democrati.

Un recent sondaj dat publicitatii de primul canal al televiziunii publice germane, ARD, indica probabila victorie in alegerile legilsative de la 24 septembrie a crestin-democratilor Angelei Merkel. Aproape patru din zece alegatori favorizeaza CDU.

Net mai antipatizati sunt social-democratii lui Martin Schulz. Partidul lui Gerhard Schroder, un fost cancelar ajuns pe generoasele state de plata ale autoritarului presedinte rus, Vladimir Putin, pare osandit sa alunece pe un plan inclinat la capatul caruia va inregistra cel mai rau rezultat din intreaga sa istorie postbelica.

Sondajele vad SPD cazut adanc. Unele plaseaza istoricul partid care a condus ani buni Germania sub Willy Brandt si Helmut Schmidt la doar 23 sau 22 la suta. Iar sondajul ARD, realizat cu 10 zile inainte de scrutin, ii credita chiar pe social-democrati cu doar 20 la suta din voturi.

Socante, nu doar pentru experti, sunt si alte rezultate ale cercetarii sociologice privind optiunile politice si intentiile de vot ale germanilor. De pilda scorul urias pentru o formatiune care n-a mai concurat vreodata pentru mandate in Bundestag, pe care pare ca-l va obtine AfD, Alternativa pentru Germania.

Populistii de dreapta ar urma sa-si adjudece, potrivit sondajului ARD, 12 la suta. Ar deveni cea de a treia forta politica germana si ar incepe sa taloneze cele doua formatiuni mari, zise "populare", din care una, cea social-democrata, se indreapta parca irepresibil spre insignifianta.

In fine, partide care pareau imposibil de dislocat dintr-un constant succes si-o crestere nu mai putin constanta, precum ecologistii, sunt in scadere si incep sa tremure de frica sa nu rateze baremul de 5 la suta din sufragii, pragul electoral a carui atingere e biletul de intrare in parlament.

Mai buna e situatia postcomunistilor din partidul numit "Stanga". Aproximativ noua la suta din alegatori le tin isonul. Or, extremistii neomarxisti nu se multumesc sa vrea sa desfiinteze NATO. Ori sa-i linga talpile lui Putin. Sustin si mentinerea in administratia americana a dubiosului software rusesc creat de compania de protectie antivirus, Kaspersky. Care se suspecteaza ca ar putea sustrage si vinde Kremlinului o gramada de secrete americane.

Victime in razboiul informational dus cu mare aplomb si succes d ...citeste mai departe despre "Alegerile germane intre moartea pasiunii si extremism" pe Ziare.com

#alegeri Germania, #CDU Merkel Germania alegeri , #Stiri International