Am vazut cum ar arata Romania fara NATO

Joi, 15 Iunie 2017, ora 12:51
1181 citiri
Am vazut cum ar arata Romania fara NATO

La inceputul lunii, am fost invitat de catre Fundatia Friedrich Naumann la conferinta "The Future of Freedom" - un eveniment anual pe tema securitatii in Europa de Est.

Editia din acest an s-a tinut la Harkov, in Ucraina, la doar cateva zeci de km de zona de conflict si a inclus subiecte de interes major pentru toate statele din regiune, inclusiv Romania: amenintarea ruseasca, razboiul hibrid si propaganda, atacurile cibernetice si perspectivele NATO in contextul noi administratii Donald Trump.

Tin sa remarc efortul organizarii acestui eveniment atat de necesar de catre Friedrich Naumann Foundation si sa le multumesc pentru invitatia facuta, cat si pentru onoarea de a fi singurul invitat din Romania, alaturi de inalti demnitari din Europa de Est (fosti sau actuali ministri sau prim-ministri din Ucraina, Estonia, Polonia, Georgia sau Bulgaria).

A fost un eveniment organizat exemplar, mai ales pentru modul atipic in care s-a desfasurat: pe langa dezbateri si workshop-uri, a inclus si vizite in apropierea liniei frontului, la Sloviansk, un oras care a fost initial ocupat de "omuletii verzi" si eliberat ulterior de armata ucraineana.

Desi conflictul din Ucraina a disparut aproape total din atentia publica, inclusiv in Romania, acesta ramane o realitate dramatica, chiar in vecinatatea tarii noastre.

Costurile sale sunt enorme si aproape au ruinat o tara intreaga. Mult mai important si mai impresionant insa, pe langa costurile materiale, sunt tragediile personale pe care le-a cauzat acest conflict.

Poate cel mai emotionant moment din aceste zile petrecute in estul Ucrainei, care mi-au lasat o puternica impresie, a fost relatarea unui fost combatant ucrainian despre o rusoaica, mama a unui soldat din tabara separatistilor, mort in lupta, care plangand langa ramasitele copilului sau il blestema pe Putin pentru declansarea acestui razboi. Acest moment rezuma perfect concluziile conferintei de la Harkov: lacrimile de mama sunt aceleasi, indiferent de ce parte lupta fiul sau.

In ceea ce priveste atribuirea responsabilitatii pentru aceste tragedii, parerea unanima se indreapta catre un singur vinovat, iar acela locuieste la Kremlin.

Cu toate dezmintirile sale oficiale, toate indiciile duc catre Rusia, desi Vladimir Putin nu recunoaste sustinerea trupelor care se fac vinovate de atentatele din Sloviansk.

Cu toate acestea, semnele sunt evidente. De exemplu, armamentul si uniformele trupelor sunt aproape identice cu cele purtate de trupele ruse ...citeste mai departe despre "Am vazut cum ar arata Romania fara NATO" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania NATO, #conflict Ucriana Rusia , #Stiri International