Ambasada Rusiei la Bucuresti reactioneaza in scandalul expulzarilor vorbind de nebunie colectiva

Luni, 26 Martie 2018, ora 19:37
1093 citiri
Ambasada Rusiei la Bucuresti reactioneaza in scandalul expulzarilor vorbind de nebunie colectiva
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia Romaniei de a expulza un diplomat al Federatiei Ruse la Bucuresti - luata in contextul atacului chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal in Marea Britanie - este, probabil, "manifestarea nebuniei politice colective", arata un mesaj al misiunii diplomatice a Rusiei in tara noastra transmis luni.

"Este foarte probabil ca decizia luata sa fie manifestarea nebuniei politice colective, mai ales ca nu exista alta explicatie plauzibila", arata ambasada, intr-un comentariu legat de "numeroasele intrebari ale presei romanesti adresate ambasadei".

Ministerul Afacerilor Externe a notificat luni Ambasada Federatiei Ruse ca un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata si ca este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei, potrivit unui comunicat al ministerului.

Reactia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar "MAE considera ca atacul de la Salisbury reprezinta o amenintare la adresa securitatii colective si a dreptului international", arata sursa citata.

Conform concluziilor, Consiliul European "este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit careia este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila de atac si cu faptul ca nu exista alta explicatie plauzibila".

"Precizam ca, in solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozitiilor Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti ca un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata si ca este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei", subliniaza MAE.

Rusia a denuntat luni o "provocare", dupa anuntul ca 14 state membre ale Uniunii Europene, plus SUA, Canada si Ucraina, au decis expulzarea unor diplomati rusi pentru a fi solidare cu Marea Britanie in urma otravirii fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia Iulia, urmand ca presedintele Vladimir Putin sa decida masurile de raspuns, care se vor baza pe principiul reciprocitatii, informeaza agentiile AFP si Reuters.

Moscova a negat ca ar avea vreo implicare in otravirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale, in primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Marea Britanie a expulzat 23 de cetateni rusi in urma acestui scandal, iar Moscova a reactionat imediat expulzand un numar similar de britanici. ...citeste mai departe despre "Ambasada Rusiei la Bucuresti reactioneaza in scandalul expulzarilor vorbind de nebunie colectiva" pe Ziare.com

#diplomat rus expulzat Romania, #spioni rusi expulzati , #Stiri International