Ambasadorul Germaniei, despre actiunile de discreditare a minoritatii germane in Romania

Sambata, 19 Ianuarie 2019, ora 14:35
1142 citiri
Ambasadorul Germaniei, despre actiunile de discreditare a minoritatii germane in Romania
Foto: Facebook Ambasada Germaniei

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, a declarat, sambata, ca in contextul politic actual, unele forte din tara noastra continua sa considere oportuna "discreditarea rolului minoritatii germane in aceasta Romanie comuna", mentionand insa ca este vorba de "voci individuale" care nu reprezinta opinia majoritatii populatiei.

"Pe tot parcursul anului trecut, dar, desigur, in special la 1 decembrie, am sarbatorit impreuna 100 de ani de la formarea Romaniei moderne. Anul acesta, aniversam in mod deosebit 100 de ani de la adeziunea unor comunitati etnice si minoritati la noul stat. Votul germanilor din Bucovina, din noiembrie 1918, a fost urmat, la 8 ianuarie 1919, de Adunarea Sasilor de la Medias, apoi de adeziunile germanilor din Basarabia si ale svabilor banateni. Acestea reprezinta evenimente de amploare, festive si pline de simboluri in istoria noului stat. In orice conditii. Insa, in contextul politic actual, in care unele forte din tara continua sa considere oportuna discreditarea rolului minoritatii germane in aceasta Romanie comuna, aceste evenimente sunt mai relevante decat oricand", a spus diplomatul german, la simpozionul "Hotararea de Adeziune a Sasilor la Unirea cu Romania la 100 de ani", organizat la Medias.

Potrivit ambasadorului, in cazul minoritatii germane, prin actul de acum un secol, se poate vorbi despre aderare si incluziune in noul stat modern roman sau chiar de alipire din proprie vointa.

"Insa eu doresc sa o numesc ceea ce a si fost, in esenta: Declaratia de loialitate, fara echivoc, a minoritatii germane fata de noul stat - bazata pe increderea in noile drepturi garantate, si anume egalitatea politica si culturala cu populatia majoritara", a subliniat seful reprezentantei diplomatice a Germaniei la Bucuresti.

Cord Meier-Klodt sustine ca declaratia din urma cu 100 de ani a fost "un pact echitabil intre a oferi si a primi" si "un semn al solidaritatii reciproce", fenomen pe care l-a numit "Spiritul de la Medias".

"Daca nu aparam astazi acest spirit, cu toata convingerea, in fata vocilor mentionate anterior, care s-au manifestat in mod defaimator chiar recent - atunci cand? Sunt foarte recunoscator ca foarte multi s-au exprimat impotriva acestor defaimari - printre acestia, cu precadere, reprezentantii comunitatilor evreiesti. Iar in urma eforturilor noastre comune, si politicieni romani de rang inalt! Numai ca acest cuvant dat trebuie sa fie si tinut", a subliniat Cord Meier-Klodt.

Ambasadorul german a pr ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Germaniei, despre actiunile de discreditare a minoritatii germane in Romania" pe Ziare.com

#ambasador Germania minoritati Romania , #Stiri International