Ambasadorul Rusiei: Harta oferita lui Dodon, o dovada a istoriei comune dintre Moldova si Rusia

Joi, 09 Februarie 2017, ora 17:07
2806 citiri
Ambasadorul Rusiei: Harta oferita lui Dodon, o dovada a istoriei comune dintre Moldova si Rusia
Foto: captura video Adevarul

Ambasadorul Rusiei in Romania, Valeri Kuzmin, spune ca harta "Moldovei Mari" oferita luna trecuta de Vladimir Putin lui Igor Dodon a fost doar o "dovada" a istoriei comune dintre Republica Moldova si Rusia, un gest normal si nicidecum un afront la adresa Romaniei.

"Nu cred ca a fost vorba de o harta cu 'Moldova Mare'. A fost o harta medievala cu Principatul Moldovei, care a existat. Este un fapt istoric cunoscut. Daca vreti parerea mea, este doar o dovada a istoriei comune dintre Moldova si Rusia. Acest cadou arata clar ca relatiile noastre sunt puternic ancorate in istorie, iar unele documente cu referire la aceasta istorie sunt prezente in arhiva noastra. (...)

Este pur si simplu o inmanare a unui document istoric din arhive, care ar fi mult mai bine, cred eu, sa fie pastrat de moldoveni in muzeul lor. E normal ca genul acesta de artefacte sa-si gaseasca locul in muzeele nationale", a declarat ambasadorul Valeri Kuzmin intr-un interviu acordat pentru Adevarul.

Intalnirea dintre presedintele moldovean Igor Dodon si omologul sau rus Vladimir Putin a avut loc la Moscova si a fost intesata de declaratii si simboluri care au starnit reactii la Bucuresti. Vladimir Putin a daruit omologului sau o harta a Moldovei mari, iar Dodon o statueta care ii intruchipeaza pe Petru I si Dimitrie Cantemir.

Dodon, dupa ce a primit de la Putin harta Moldovei mari: Jumatate din teritoriul Romaniei e moldovenesc UPDATEPrima reactie a presedintelui Iohannis dupa ce Dodon a vorbit de Moldova intregitaReactia MAE la afirmatiile lui Dodon si harta "Moldovei mari"

Pe de alta parte, intrebat cum vede viitorul Republicii Moldova, catre Vest sau catre Est, ambasadorul Rusiei a punctat mai intai faptul ca dupa destramarea Uniunii Sovietice, "Uniunea Europeana a devenit din ce in ce mai comfortabila sa se extinda spre granitele noastre".

"Astazi, Moldova este un stat suveran si independent care trebuie sa aleaga, iar cea mai buna alegere, dupa parerea mea, luand in considerare factorii istorici, e sa nu opuna integrarea in Vest cu cea din Est. Cei de la Bruxelles impun un asemenea dictat. De ce? Singurul lucru pe care Rusia il repeta este: daca semnati acest parteneriat, care are ca parte integrala un asa-numit acord de liber schimb cu implicatii profunde, asta inseamna ca Moldova si Ucraina devin asociate in schimbul liber cu Uniunea Europeana.

Federatia Rusa nu are astfel de zone. Ceea ce noi avem, este un parteneriat cu fostele republici sovietice, as ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Rusiei: Harta oferita lui Dodon, o dovada a istoriei comune dintre Moldova si Rusia" pe Ziare.com

#ambasador rus harta Dodon Putin , #Stiri International