Amenda record pentru Bayer: Trebuie sa plateasca 2 miliarde de dolari unui cuplu din SUA

Marti, 14 Mai 2019, ora 11:58
1058 citiri
Amenda record pentru Bayer: Trebuie sa plateasca 2 miliarde de dolari unui cuplu din SUA
Foto: Arhiva Pixabay

Un juriu din California a decis ca Bayer sa plateasca despagubiri de doua miliarde de dolari unui cuplu care acuza ca erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, i-a imbolnavit de cancer, aceasta fiind cea mai mare suma stabilita pana acum de o instanta americana impotriva grupului german, in litigiile legate de produsul fabricat de divizia Monsanto.

Este probabil ca nivelul despagubirilor sa fie redus din cauza unei decizii a Curtii Supreme a Statelor Unite, care limiteaza raportul dintre daunele punitive la cele compensatorii la 9 la 1, transmite Reuters.

Juriul a decis un nivel de doua miliarde de dolari pentru daunele punitive si de 55 de milioane de dolari pentru daunele compensatorii.

Este al treilea verdict consecutiv al unui juriu impotriva companiei in aceste litigii.

Bayer a cumparat producatorul american de erbicide Monsanto in 2018, pentru 63 de miliarde de dolari. Cele doua verdicte anterioare ale unor jurii au avut loc tot in California, unul la un tribunal statal si unul la un tribunal federal.

Juriul de la Curtea Superioara din tinutul Alameda, din Oakland, a decis luni ca Bayer este raspunzatoare de limfomul non-Hodgkin de care s-au imbolnavit Alva si Alberta Pilliod, a declarat un purtator de cuvant al cuplului.

Juriul i-a acordat compensatii de 18 milioane de dolari si daune punitive de 1 miliard de dolari lui Alva Pilliod si compensatii de 37 de milioane de dolari si daune punitive de 1 miliard de dolari sotiei sale, Alberta Pilliod.

Potrivit juriului, Roundup a fost conceput gresit, compania nu a informat in privinta riscurilor cancerigene si a actionat cu neglijenta.

Grupul german producator de chimicale are peste 13.400 de procese legate de riscul de cancer al erbicidului.

Urmatorul proces cu juriu in litigiile legate de glifosat este programat in august, la un tribunal statal din Missouri, acesta urmand sa fie primul juriu din afara Califroniei care va audia un caz referitor la erbicidul Roundup. Procesul va avea loc in tinutul St. Louis, unde se afla fostul sediu central al Monsanto.

Bayer si-a exprimat dezamagirea intr-un comunicat, considerand decizia "exagerata si nejustificata".

Potrivit companiei, Alva si Alberta Pilliod au un lung istoric de afectiuni cunoscute ca factori de risc substantiali pentru limfomul non-Hodgkin.

Bayer a mai sustinut ca studii efectuate pe parcursul a zeci de ani de catre companie si cercetatori independenti au aratat ca glifosatul si Roundup sunt sigure pentru utilizare. ...citeste mai departe despre "Amenda record pentru Bayer: Trebuie sa plateasca 2 miliarde de dolari unui cuplu din SUA" pe Ziare.com

#bayer despagubiri SUA, #cuplu erbicid cancerigen Bayer , #Stiri International