Amenintarea Putin este reala si in crestere! Interviu cu primul roman desemnat sa se ocupe de relatia complicata dintre UE si SUA

Joi, 03 Mai 2018, ora 08:10
1027 citiri
Amenintarea Putin este reala si in crestere! Interviu cu primul roman desemnat sa se ocupe de relatia complicata dintre UE si SUA
Foto: Arhiva personala Nicolae Stefanuta

Factorul Trump a dus paradoxal la mai multa integrare europeana, dar amenintarea Putin este prezenta, reala si in crestere, sustine Nicolae Stefanuta, primul roman care va reprezenta Uniunea Europeana in relatia cu SUA.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicolae Stefanuta ne-a vorbit despre statele americane care inca respecta Acordul de la Paris, desi presedintele Trump l-a denuntat, dar si despre educatie, singura care reduce riscul imbecilitatii generate de inflatia informatiilor false.

Nicolae Stefanuta este functionar roman al Uniunii Europene din 2007. Din 2012 gestioneaza portofoliul relatiei parlamentare intre UE si SUA si in 2018 a fost nominalizat sa conduca relatia bilaterala in materie de politica externa in cadrul Biroului de legatura al Parlamentului European cu Congresul american, o premiera pentru un roman.

Ce impact a avut Administratia Donald Trump asupra relatiilor SUA-Uniunea Europeana?

Factorul Trump a dus paradoxal la mai multa integrare europeana. Un prim impact a fost replierea imediata. Avand in vedere cateva ezitari la inceputul mandatului, Uniunea Europeana a constientizat ca trebuie sa fie in stare la nevoie sa se apere singura. Au urmat PESCO si alte initiative in domeniul apararii, cu obiectivul de a crea o piata europeana a apararii.

Cu cat lucrurile se asaza in administratia americana, insa, cu atat contactele traditionale si bunele relatii revin.

De curand, a fost instalat noul sef al Departamentului de Stat, Mike Pompeo. Pe relatia cu Europa, avem un om care cunoaste foarte bine Romania si care este un adept al integrarii europene, secretarul de stat adjunct Wess Mitchell. In curand sper sa avem si un ambasador SUA la Uniunea Europeana in traditia predecesorilor sai.

Cu ajutorul tuturor acestora, relatia noastra poate sa-si reia cursul normal, una ce a determinat mersul lumii in ultimii 70 de ani.

UE si SUA castiga mereu atunci cand merg impreuna.

Poate suplini Uniunea Europeana prin politici specifice retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice sau exista posibilitatea de a obtine o intoarcere a Washingtonului in acest acord? Cum afecteaza politicile de mediu ale Uniunii aceasta decizie a Administratiei Trump?

UE actioneaza destept in privinta acordului de la Paris si a climei.

O sa va surprinda, dar la nivel sub-federal, sunt multe state gata sa mearga mai departe. California, Oregon, Washington, New York, Massachussetts si altele sunt parte a unei initiative vol ...citeste mai departe despre "Amenintarea Putin este reala si in crestere! Interviu cu primul roman desemnat sa se ocupe de relatia complicata dintre UE si SUA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Donald Trump Acordul de la Paris, #amenintarea Putin Uniunea Europeana, #parteneriat strategic Romania SUA, #investitii SUA Romania , #Stiri International