America First se transforma pe zi ce trece in America alone. Trump, catre planeta: Mori!

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 08:20
703 citiri
America First se transforma pe zi ce trece in America alone. Trump, catre planeta: Mori!
Foto: Facebook / Donald Trump

"America First", sloganul cu care Donald Trump a castigat presedintia SUA, se transforma pe zi ce trece in "America alone". Cumva, Donald Trump a reusit sa izoleze SUA de restul lumii, se arata intr-un comentariu publicat pe site-ul CNN sub semnatura lui David Andelman la scurt timp dupa ce s-a anuntat retragerea SUA din Acordul de la Paris.

"Am fost uimit, in urma cu 18 luni cand am asistat la conferinta de presa de la Paris, de spectacolul oferit de cele aproape 200 de tari care au cazut de acord asupra unui aspect vital pentru planeta - nevoia de a tine sub control factorii poluanti care afecteaza atmosfera si clima. Brusc, acum, SUA se pozitioneaza impotriva tuturor celorlalti de pe acest Pamant", scrie Andelman in articolul publicat sub titlul "Trump, catre planeta: Mori!".

Autorul face o trecere in revista a mai multor masuri pe care Donald Trump le-a adoptat inainte de marele anunt facut joi si spune ca nu exista sanctiuni formale pentru natiunile care violeaza acordul.

"Totusi, este imposibil ca SUA sa se retraga formal din acest pact inainte de noiembrie 2019 daca nu se retrage si din Conventia ONU pentru Schimbarile Climatice", mai sustine acesta.

In opinia sa, SUA ar putea supravietui unei "atitudini ostile in interiorul NATO" sau chiar "scepticismului G7", dar ii va fi greu sa depaseasca efectele retragerii din Acordul de la Paris, fie ca este vorba despre boicotarea unor produse sau marirea unor tarife, fie ca va fi vorba despre parteneriatele din anumite industrii.

De asemenea, vor exista motive solide pentru ca marile companii din SUA sa nu mai fie primite la masa negocierilor internationale privind comertul.

"Pana acum, peste 300 de companii americane s-au pozitionat in opozitie, iar Elon Musk s-a retrans din consiliile consultative de la Casa Alba", a reamintit Andelman.

Efectele negative nu se vor vedea imediat, mai spune el. "Marile nu vor incepe sa se ridice incontrolabil. Vom reusi sa tinem sub control fenomenele meteo. Vom putea chiar, la fel precum chinezii, sa respiram cu ajutorul mastilor puse pe fata, atunci cand poluarea va fi densa cat s-o tai cu cutitul", a mai comentat acesta ironic.

Andelman sustine insa ca ingrijorarea majora pentru americani va veni atunci cand UE si China vor anunta impreuna: "Cooperarea noastra a avut succes in cazul emisiilor de noxe, iar tehnologiile curate isi arata roadele; este timpul sa strangem relatiile si sa actionam in vederea scopului ambitios legat de schimbarile climat ...citeste mai departe despre "America First se transforma pe zi ce trece in America alone. Trump, catre planeta: Mori!" pe Ziare.com

#Trump retrage SUA Acord Paris , #Stiri International