Americanii au pus ochii pe economia ucraineana. Cer implementarea "imediata" a unor reforme

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 12:40
1575 citiri
Americanii au pus ochii pe economia ucraineana. Cer implementarea "imediata" a unor reforme

Statele Unite sunt pregatite sa incurajeze investitiile in Ucraina, dar aceasta din urma trebuie mai intai sa inceapa un proces dificil de reforme economice, a declarat, sambata, la Kiev, secretarul american pentru Comert, facand o paralela cu Planul Marshall.

"Ucraina se afla in fata unor provocari economice importante", a declarat Penny Pritzker pentru presa dupa ce s-a intalnit cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko, care a anuntat, joi, o serie de reforme economice si sociale menite modernizarii tarii sale in eventualitatea unei candidaturi la Uniunea Europeana in 2020, potrivit Mediafax.

"Aceste masuri vor fi dificile, dar ele pot schimba soarta tarii voastre", a declarat Pritzker, evocand o economie ucraineana afectata de birocratie, coruptie si ineficacitate.

Pritzker, ea insasi este de origine ucraineana, a evocat ajutorul american oferit Europei de Vest dupa al Doilea Razboi Mondial prin Planul Marshall.

Planul Marshall "prevedea adoptarea a numeroase reforme destinate deschiderii economiei la investitii straine si chiar acesta este subiectul discutiilor noastre", a spus ea.

Dupa ce i-a felicitat pe liderii ucraineni pentru "viziunea lor ambitioasa", ea apreciat ca "masuri concrete" sunt necesare "imediat".

Odata ce reformele vor incepe, Washingtonul va ajuta la popularizarea oportunitatilor oferite de Ucraina cu scopul "de a aduce sectorul privat american catre aceasta piata", a promis ea.

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a recunoscut recent ca Guvernul sau nu a inregistrat progrese in lupta impotriva coruptiei, dar a pus aceasta intarziere pe seama diferendului cu Moscova si conflictului cu separatistii prorusi.

#reforme economice Ucraina, #investitii Ucraina , #Stiri International