Americanii, ingrijorati ca sunt spionati online atat de Guvern, cat si de companii private

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 10:37
950 citiri
Americanii, ingrijorati ca sunt spionati online atat de Guvern, cat si de companii private
Foto: juancmejia.com

Americanii sunt ingrijorati ca sunt spionati pe Internet atat de catre Guvern, cat si de catre societati private, releva Institutul Pew Research Center intr-un studiu publicat miercuri, relateaza AFP.

Aproximativ 80% dintre persoanele intervievate se declara "de acord" sau "intru totul de acord" cu faptul ca este necesar sa-si faca griji cu privire la supravegherea - de catre Guvern - a conversatiilor telefonice sau online, transmite Mediafax.

Si mai multi - 91% - dintre americani cred ca in calitate de consumatori au pierdut controlul asupra modului in care informatiile lor personale sunt colectate si folosite de catre societati private, iar 64% apreciaza ca este necesar ca Guvernul sa faca mai mult pentru reglementarea acestor practici.

Aproximativ 81% dintre americani nu se simt "foarte" sau "absolut deloc in securitate" atunci cand utilizeaza retele de socializare pentru a impartasi informatii cu caracter privat, iar 68% nu se simt in securitate atunci cand discuta pe mesageria online.

Peste jumatate sunt ingrijorati de securitatea mesajelor scurte sau e-mailurilor, iar aproape jumatate sunt preocupati de cea a telefoanelor mobile. Insa doar 31% dintre americani se indoiesc de securitatea telefoanelor fixe.

"Departe de a fi indiferenti fata de viata lor privata, americanii vor, din contra, sa se faca mai mult pentru a fi protejati', apreciaza Lee Rainie, directorul Centrului de cercetare Internet Project, coautor al studiului.

Majoritatea americanilor ar "vinde" informatii personale pentru acces gratuit pe net

Cu toate acestea, anumiti americani se declara pregatiti sa-si dea datele private in schimbul unor servicii: 55% vor sa impartaseasca informatii cu conditia sa aiba acces gratuit la servicii online.

Aproximativ 43% dintre americani afirma ca au auzit vorbindu-se "mult" despre supravegherea datelor personale de catre Guvern, iar 44% afirma ca au auzit vorbindu-se "un pic" despre acest lucru.

Sondajul a fost efectuat la peste un an de la dezvaluirile in iunie 2013, de catre fostul consultant al NSA (National Security Agency) Edward Snowden, ale amplorii sistemului de supraveghere apartinand Statelor Unite.

Aceste dezvaluiri au provocat proteste si au tensionat relatiile Washingtonului cu aliatii sai.

"Cei care sunt cei mai constienti de programele de supraveghere se simt cel mai putin in securitate in comunicatiile lor", noteaza cercetatoarea Mary Madden de la Pew.

Cercetatorii au format un panel de 607 adulti, care s-au oferit voluntari, care sa raspunda in patru sondaje intr-o perioada de un an.

Primul dintre aceste sondaje a fost realizat in perioada 11-28 ianuarie si are o marja de eroare de 3,98 de puncte.

#americani spionati online, #americani spionati Internet , #Stiri International