Americanii vor sa patruleze de trei ori pe luna prin Marea Chinei doar pentru a demonstra ca pot

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 13:45
883 citiri
Americanii vor sa patruleze de trei ori pe luna prin Marea Chinei doar pentru a demonstra ca pot
Foto: U.S. Navy

Pentagonul doreste sa efectueze periodic patrulari in Marea Chinei de Sud, cu o frecventa de doua sau trei ori pe luna, pentru a-si exprima libertatea de navigare in aceste ape disputate si pe care Beijingul le revendica, relateaza sambata cotidianul Wall Street Journal (WSJ), citat de AFP.

Potrivit publicatiei americane, obiectivul este de a adopta o atitudine mai constanta fata de pretentiile chineze in regiune, spre deosebire de abordarea de la caz la caz a administratiei fostului presedinte american Barack Obama.

Desi au refuzat sa precizeze data si locul exacte ale acestor operatiuni de patrulare, responsabili americani citati de WSJ au indicat ca in primele luni Comandamentul fortelor navale ale SUA din Pacific ar dori sa se desfasoare doua sau trei operatiuni de "libertate de navigare" in fiecare luna.

Aceste patrule ar urma sa fie formate din avioane de vanatoare si nave militare.

Beijingul revendica cvasitotalitatea Marii Chinei de Sud, zona partial revendicata si de catre Taiwan, Filipine, Brunei, Malayezia si Vietnam.

SUA denunta construirea de catre China a unor insule artificiale in scopuri militare in regiune, intr-un context de crestere a tensiunilor in Peninsula Coreeana in legatura cu programele nuclear si balistic dezvoltate de Phenian. ...citeste mai departe despre "Americanii vor sa patruleze de trei ori pe luna prin Marea Chinei doar pentru a demonstra ca pot" pe Ziare.com

#Marea Chinei Sud , #Stiri International