Analisti: Amenintarile lui Trump la adresa Coreei de Nord fac mai mult rau, iar Kim crede ca e un "tigru de hartie"

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
768 citiri
Analisti: Amenintarile lui Trump la adresa Coreei de Nord fac mai mult rau, iar Kim crede ca e un "tigru de hartie"
Foto: Arhiva Pixabay

Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.

Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.

In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".

Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.

Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.

In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea americana.

La randul sau, Joel Wit, cercetator la Institutul americano-coreean al Universitatii John Hopkins, a subliniat ca nu este sigur ca Washingtonul este gata sa plateasca pretul uman al unui conflict, in pofida bravadelor.

"Trump este un 'electron liber' si e greu de stabilit cand este serios si cand nu", a mentionat Wit.

SUA au 28.500 de militari in Coreea de Sud pentru a o apara de Coreea de Nord, in conditiile in care razboiul din Coreea (1950-1953) s-a incheiat cu un simplu armistitiu si nu cu un tratat de pace.

Fara a lua la socoteala amenintarea nucleara, Coreea de Nord a instalat la granita tensionata dintre cele doua Corei vaste forte de artilerie, iar Seulul cu milioanele sale de locuitori sta sub spectrul unui atac conventional ori chiar chimic.

Japonia, cu marile sale centre urbane, se afla la randul ei in bataia rachetelor nord-coreene. Un atac american ar insemna riscul unor represalii cu consecinte catastrofale.

"Nu exista solutie militara, sa fim seriosi", ...citeste mai departe despre "Analisti: Amenintarile lui Trump la adresa Coreei de Nord fac mai mult rau, iar Kim crede ca e un "tigru de hartie"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump amenintari Coreea de Nord , #Stiri International