Analistii estimeaza ca BCE va mentine dobanda cheie la 1%

Joi, 02 Iulie 2009, ora 09:32
1215 citiri
Analistii estimeaza ca BCE va mentine dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) este asteptata sa mentina dobanda de politica monetara la reuniunea de joi, sa anunte ca semnalele de revenire economica sunt slabe si sa dea unele detalii in legatura cu planul neobisnuit de cumparare de obligatiuni, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Din cei 82 de economisti consultati de Reuters, 81 au prevazut ca BCE va mentine dobanda cheie la 1,0% si ca oficialii institutiei vor sustine ca nivelul minim este potrivit in actualul context.

BCE se va abtine, probabil, de la noi pasi de politica monetara, preferand sa continue masurile neconventionale de combatare a recesiunii din zona euro, precum injectia de capital, de saptamana trecuta, de aproape 500 miliarde euro, si un program de cumparare de obligatiuni in valoare de 60 miliarde euro.

"Nu cred ca vor schimba dobanda si nu mai astept la noi masuri conventionale", a declarat Juergen Michels, analist in cadrul Citi, care considera ca dobanzile vor ramane la acest nivel si anul viitor.

"Nu cred ca vor exclude posibilitatea altor masuri, insa nu cred ca vor interveni in cazul in care apar probleme majore in economie".

In ciuda accentuarii somajului, a conditiilor aspre de creditare si a riscurilor de deflatie, cele mai recente date economice arata ca momentul critic al recesiunii a trecut.

Increderea consumatorilor si a companiilor in economia zonei euro s-a imbunatatit peste asteptari luna trecuta, iar productia industriala a scazut mai putin drastic decat estimau initial analistii.

Cu toate acestea, creditarea catre companii si consumatori a continuat sa se reduca, si preturile din zona euro au scazut in iunie pentru prima oara de la infiintarea monedei unice.

In primele trei luni ale anului, economia s-a comprimat cu 4,8% fata de perioada similara din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE, #dobanda, #cheie, #euro , #Stiri International