Analiza Bloomberg: Pretul petrolului, incotro?

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:25
2771 citiri
Analiza Bloomberg: Pretul petrolului, incotro?
Foto: Shell

Petrolul s-a dovedit intotdeauna mai mult decat un simplu carburant. Pana si influenta sa de 3400 de miliarde de dolari in economie nu acopera vasta zona de interes a "aurului negru".

A jucat pe rand rolul de arma, de bun strategic, de povara, evolutii care in timp i-au definit si pretul in piata. Petrolul are rolul final de a defini o piata care dezvaluie indeajuns de multe despre obscurele interese economice si politice, pe cat reflecta si despre simplul raport intre cerere si oferta, dupa cum observa analistii Bloomberg.

Privire de ansamblu

In ciuda crizei economice si financiare care a ravasit mapamondul, barilul de petrol a depasit, in ultimii ani, orice record in privinta pretului de vanzare. Paradoxul a luat sfarsit la mijlocul lunii iunie a acestui an, moment in care barilul de petrol se vindea cu 107,73 dolari. Pe trendul descendent al pretului inregistrat de atunci si-au pus amprenta mai multi factori. In primul rand, consumul de carburant a provocat oscilatii puternice in graficele de vanzari ale lanturilor de benzinarii, dupa ce moda automobilelor electrice a prins radacini stabile in randul soferilor din diverse tari.

In acelasi timp, tehnicile de extractie au avansat facand posibila reducerea cheltuielilor pentru companiile petroliere la un nivel nemaintalnit. Nu in ultimul rand, reducerea ritmului de crestere economica inregistrat in zona euro sau in China, unde importurile de petrol s-au redus in ultimul an, au facut ca pretul barilului de petrol sa coboare vertiginos.

Nivelul de 80 de dolari pe baril devine insa unul periculos, pe masura ce jucatorii din piata reactioneaza in mod diferit. In locul reducerii productiei, statele din Orientul Mijlociu se lupta se inunde piata cu petrol, Arabia Saudita incearca sa profite de pe urma sanctiunilor aplicate Rusiei si Iranului, in timp ce in Statele Unite, pretul de vanzare testeaza nervii companiilor. Pentru moment, doar Conoco Philips a anuntat ca va reduce nivelul extractiei din alte campuri petrolifere din Statele Unite, considerand ca pretul actual al petrolului este neprofitabil.

Fara control

In trecut, un grup de companii, cunoscut pe atunci sub denumirea de "7 surori" dicta pretul pe piata petrolului. O parte dintre ele au evoluat in ceea ce astazi cunoastem dupa siglele Exxon, Chevron sau British Petroleum. Anii 60 au permis statelor arabe sa isi consolideze propriul cartel sub denumirea OPEC. Iar OPEC a schimbat jocul in piata impunand embargouri in anii '70 si '80 care au generat adevarate crize de combustibil in toata lumea. In ziua de astazi, indicele Brent, calculat pe marja de influenta in piata si de extractie din campurile deschise in Marea Nordului tinde sa faca regulile in ceea ce priveste tranzactiile cu "aur negru". Pozitia sa este concurata de WTI, pretul de referinta al petrolului american provenit din zacaminte plasate sub pungile de gaze de sist. O investigatie privind posibila influentare a pretului petrolului a fost demarat anul trecut de catre Uniunea Europeana in companiile Shell si British Petroleum, aspect care este posibil sa fi influentat reducerea dramatica a pretului.

Petrol ieftin nu exista

Vremea cand petrolul putea fi exploatat la preturi reduse a apus de mult. Fiecare put forat implica costuri si mai mari, pe masura ce pungile de petrol sun depistate la adancimi si mai mari sau in medii adverse, cum ar fi cel marin. O teorie dezvoltata pe aceasta tema arata ca productia tehnologica va atinge in curand un varf dupa care ar urma sa decada, lipsa carburantului ieftin urmand sa isi spuna cuvantul.

In acelasi timp, noile rezerve extrase din campurile de sist arata ca inca nu am secatuit subteranul de cea mai pretioasa comoara a sa. Problema ramane insa costul de extractie. In acest moment, petrolul asigura 31% din totalul energie consummate la nivel mondial, in scadere cu 13 procente fata de 1973. Nu este exclus ca in viitor, petrolul sa ajunga ieftin ca urmare a lipsei cererii. Pana atunci insa, teoria cresterii preturilor ca urmare a majorarii indicilor de referinta de pe piata tranzactiilor petroliere are de depasit momentulprabusirii dramatice a pretului petrolului inregistrat in acest moment.

#pret petrol, #indice de referinta petrol, #costuri exploatare petrol, #zacaminte petrol de sist , #Stiri International