Anticipate in Marea Britanie: Ce sanse are Theresa May la urne. Cine o lauda si cine o contesta

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 15:23
1021 citiri
Anticipate in Marea Britanie: Ce sanse are Theresa May la urne. Cine o lauda si cine o contesta
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa anuntul surpriza de marti al premierului britanic Theresa May, care a spus ca va declansa procedura pentru alegeri anticipate in Marea Britanie, care sa aiba loc in 8 iunie, reactiile nu au intarziat sa apara.

Astfel, premierul scotian Nicola Sturgeon a acuzat-o pe Theresa May ca vrea sa impuna un "hard Brexit". Pe scurt, acest termen inseamna ca Marea Britanie va renunta complet la accesul la piata unica europeana, pentru a avea control total asupra granitelor sale.

The Tories see a chance to move the UK to the right, force through a hard Brexit and impose deeper cuts. Let's stand up for Scotland. #GE17- Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) April 18, 2017

Sturgeon e de parere ca organizarea alegerilor in acest moment este "o greseala politica uriasa" facuta de premier, care va da ocazia alegatorilor sa respinga agenda conservatorilor.

Amintim ca Scotia va organiza si ea un referendum pentru a deveni independenta si a ramane alaturi de UE.

O alta reactie a venit din partea lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, aflat in Opozitie. Acesta a salutat decizia premierului, chiar daca in timpul discursului sustinut de May marti aceasta a spus britanicilor ca au de ales "intre o conducere puternica si stabila, in interesul national, cu mine ca premier, si un guvern de coalitie slab si instabil, condus de Jeremy Corbyn, sprijinit de liberal-democrati, care vor sa redeschida diviziunile referendumului si de Nicola Sturgeon si de SNP".

"Salut decizia premierului de a da poporului sansa sa voteze pentru un guvern care sa puna interesele majoritatii pe primul loc", a spus el, completand ca "laburistii vor oferi tarii o alternativa eficienta la un guvern care nu a reusit sa recladeasca economia, care a oferit standarde de viata in scadere".

Jeremy Corbyn a facut apel la membrii instariti din partid sa contribuie cu fonduri pentru campanie, pentru a putea invinge conservatorii. El a trimis un mail la jumatate de milion de membri cerandu-le donatii, amintind ca partidul rival are in spate finantatori din randul multimilionarilor. In plus, a punctat el, timpul e scurt pana la alegeri: numai 50 de zile. Corbyn a mai spus ca Partidul Laburist isi va incepe "imediat" campania.

Tim Farron, presedintele Partidului Liberal-Democrat, care se opune Brexit, este multimit de decizia organizarii alegerilor anticipate, acesta declarand ca sunt "o sansa pentru schimbarea directiei tarii noastre, pentru a evita un hard Brexit si pentru a pastra Marea ...citeste mai departe despre "Anticipate in Marea Britanie: Ce sanse are Theresa May la urne. Cine o lauda si cine o contesta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reactii alegeri anticipate UK, #reactii alegeri anticipate Marea Britanie, #alegeri parlamentare UK 8 iunie , #Stiri International