Arhivele Holocaustului de la ONU se redeschid dupa 70 de ani: Capitole intregi din istorie s-ar putea rescrie

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 20:48
1037 citiri

Capitole intregi din istorie, cele privitoare la Holocaust, ar putea fi rescrise, noi informatii, pana acum inaccesibile, fiind puse la dispozitia marelui public de Biblioteca Wiener, in Londra.

Este vorba despre arhivele ONU legate de Holocaust, care vor purea fi consultate, in premiera, de oricine, arata The Guardian. Pana acum, doar cercetatorii aveau acces la ele si doar in urma unei permisiuni speciale, neavand voie sa faca copii dupa documente.

Pe Internet va fi publicat un catalog al documentelor ce pot fi vazute insa doar la fata locului.

In documente se arata ca printre primele tari care au cerut sa se faca justitie se afla Polonia si China, si nu Marea Britanie, SUA sau Rusia, care au coordonat procesele de la Nuremberg, de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

In ele sunt descrise in detaliu lagarele de concetrare de la Treblinka si Auschwitz, unde mii de evrei erau gazati.

Multe documente au fost stranse de guvernul ceh in exil al acelor vremuri.

Arhiva ce poate fi vazuta a fost inchisa catre sfarsitul anilor '40. Tot in acea vreme, multi nazisti condamnati au fost eliberati.

Deschiderea acestor arhive concide cu publicarea, marti, a unei lucrari numite Human Rights After Hitler: The Lost History of Prosecuting Axis War Crimes, scrisa de Dan Plesch, un cercetator care s-a documentat pentru ea timp de peste 10 ani. Acesta a putut consulta arhivele doar cu o permisiune speciala.

Documentele ce pot fi consultate sunt din momentul fondarii ONU, din 1942 si dupa aceea.

Biblioteca Wiener a fost fondata la Amsterdam, in 1934, de dr. Alfred Wiener pentru a monitoriza antisemitismul nazist. Acum cu sediul la Londra, institutia sprijina studiul Holocaustului si genocidului. In plus, ii ajuta gratuit pe cei care vor sa-si gaseasca rudele pierdute in lagarele de concentrare sau informatii despre acestea.

"Anticipam mult interes. Unele dintre fisierele PDF (pe care s-a copiat arhiva ONU de 900 GB) contin cate 2.000 de pagini fiecare", a declarat un reprezentant al Bibliotecii Wiener.

Citeste si marturia unei femei care a scapat din lagarul de concentrare de la Auschwitz, dar si despre supravietuitorii Holocaustului, care isi traiesc ultimii ani asteptand despagubiri pentru bunurile luate de nazisti. ...citeste mai departe despre "Arhivele Holocaustului de la ONU se redeschid dupa 70 de ani: Capitole intregi din istorie s-ar putea rescrie" pe Ziare.com

#arhive ONU Holocaust deschise, #arhive Holocaust Londra, #arhive Holocaust Wiener Library , #Stiri International