Armata germana suspecteaza de spionaj angajati ai Airbus

Joi, 19 Septembrie 2019, ora 17:33
796 citiri
Armata germana suspecteaza de spionaj angajati ai Airbus
Foto: Arhiva Facebook/Airbus

Airbus se confrunta in Germania cu suspiciuni de spionaj in cazul mai multor angajati ai sai care au avut acces fara drept la contracte ale armatei germane, un dosar ce se adauga altor anchete legate de metodele producatorului european de avioane, informeaza joi France Presse.

Documente, care par a fi confidentiale si legate de proiectele Bundeswehr-ului, au ajuns in mainile mai multor angajati ai grupului european aeronautic.

Parchetul din Munchen a confirmat joi ca a deschis o ancheta in aceasta etapa impotriva a 17 persoane privind suspiciunea de "tradare a secretelor corporatiei" si de "incitare" la o astfel de actiune si utilizare a acestor documente.

Compania Airbus, din partea sa, a indicat intr-un comunicat ca ea insasi a semnalat acest caz autoritatilor germane privind "eventuale incalcari comise de catre mai multi angajati cu privire la anumite documente in legatura cu doua viitoare licitatii ale guvernului german" in domeniul comunicatiilor securizate si secretelor.

"Unii dintre angajatii nostri au avut documente pe care nu trebuiau sa le aiba", a indicat o sursa din cadrul constructorului european de avioane, potrivit caruia neregulile au fost descoperite in urma cu "cateva saptamani".

Cazul vizeaza, potrivit presei germane, divizia de armament a Airbus, Airbus Defense and Space (ADS), si in special filiala din Munchen specializata in activitati sensibile de securitate cibernetica si comunicatii criptate.

Cotidianul Bild afirma ca angajatii aflati in colimator au fost suspendati, iar dosarele si calculatoarele lor au fost confiscate.

La randul sau, Ministerul german al Apararii a indicat ca este pe cale sa "clarifice natura acestor documente" si precizeaza ca nu poate exclude ca "este vorba de documente pe care Airbus a avut permisiunea sa le vada".

Deputatul liberal german Alexander Muller considera ca este "problematic ca angajatii companiilor de aparare sa cunoasca in prealabil cerintele Bundeswehr-ului fata de proiectele lor viitoare", in special in ce priveste stabilirea ofertei de pret si licitatiile.

"Airbus trebuie acum sa explice si sa faca putina curatenie", apreciaza la randul sau deputatul ecologist Tobias Lindner, care considera ca, dupa o astfel de descoperire, "o companie ar trebui in principiu sa fie exclusa imediat de la licitatie".

Ministerul german al Apararii a reactionat insa cu mai multa prudenta. Unul dintre purtatorii sai de cuvant a afirmat ca, in acest stadiu, "este imposibil" de spus daca ...citeste mai departe despre "Armata germana suspecteaza de spionaj angajati ai Airbus" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Airbus angajati spionaj Germania , #Stiri International