Armistitiu incalcat la Kiev: Protestatarii au redeschis focul asupra fortelor de ordine

Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:07
1269 citiri
Armistitiu incalcat la Kiev: Protestatarii au redeschis focul asupra fortelor de ordine

Ziua de joi, care urma sa fie una de reculegere in memoria victimelor violentelor reluate de marti la Kiev si sa creeze prima punte spre o reconciliere intre partile beligerante, a inceput prin incalcarea armistitiului convenit intre presedintele Viktor Ianukovici si liderii opozitiei - Vitali Kliciko, Arseni Iateniuk si Oleg Tiagnibok.

De la geamurile cladirii Conservatorului, situat chiar in Piata Independentei, se trag focuri de arma asupra politistilor si trupelor speciale Berkut din piata, a anuntat Ministerul ucrainean de Interne joi dimineata, potrivit Ria Novosti.

Cel putin 20 de politisti au fost raniti

Pana acum, cel putin 20 de politisti au fost raniti, carora li se acorda asistenta medicala.

'De la ferestrele Conservatorului, din Piata Independentei, se trag focuri de arma in directia fortelor de ordine', mentiona un comunicat al serviciului de presa al Ministerului de Interne al Ucrainei, in jurul orei locale 08h15, in care se afirma ca patru politisti au fost raniti. Ulterior, numarul politistilor raniti a crescut la 20. In acest context, agentia Interfax a relatat din Kiev ca in cladirea Conservatorului actioneaza un lunetist.

Ciocnirile intre radicali si politisti s-au reluat joi dimineata

Ciocnirile intre radicali si politisti s-au reluat joi dimineata in apropiere de Palatul Octombrie din centrul Kievului, dupa cum se poate vedea in imaginile difuzate de televiziunea ucraineana Inter, citata de Ria Novosti.

In jurul cladirii situate pe strada Institutskaia, langa Piata Independentei, se aud focuri de arme, se arunca petarde, iar fumul se ridica spre cer. Prin difuzor s-a anuntat ca este nevoie urgenta de o ambulanta intrucat la Casa Sindicatelor, ocupata de manifestanti, exista raniti.

Sustinatorii opozitiei radicale au incendiat un tun de apa al politiei antirevolta in centrul Kievului.

Dupa cum relatat anterior Ria Novosti, activistii, care continua sa se opuna fortelor de ordine, au trecut la ofensiva. Protestatarii au inceput sa avanseze in directia cordonului de scutieri, aruncand petarde si pietre. Trupele speciale Berkut au inceput sa se retraga spre strada Institutskaia.

Unele agentii de presa ucrainene au relatat ca miscari ale trupelor speciale Berkut au fost observate in jurul cladirii parlamentului.

Conform unui bilant reactualizat al victimelor violentelor de la Kiev, care au reizbucnit cu o intensitate fara precedent marti, cel putin 28 de persoane si-au pierdut viata in confruntari, intre care 10 politisti.

#ucraina armistitiu, #Ucraina proteste, #ucraina criza , #Stiri International