Atac chimic in Siria: Occidentul vrea rezolutie ONU impotriva lui Assad. Moscova are o explicatie

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 11:44
1057 citiri

Statele Unite, Marea Britanie si Franta au prezentat, marti, un proiect de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care condamna presupusul atac cu arme chimice produs in Siria.

Proiectul ar urma sa fie supus la vot miercuri, au indicat diplomati citati de Reuters.

Potrivit proiectului de rezolutie consultat de Reuters, guvernul sirian trebuie sa puna la dispozitia anchetei lansate de ONU planurile si jurnalele de zbor de marti si numele tuturor comandantilor de regiment de elicoptere, precum si sa asigure accesul anchetatorilor la bazele aeriene de unde se crede ca ar fi putut fi lansate atacuri cu substante chimice.

Documentul solicita totodata secretarului general al ONU Antonio Guterres sa informeze lunar daca guvernul sirian coopereaza cu ancheta internationala si cu misiunea de constatare a utilizarii de arme chimice in Siria.

Proiectul insista de asemenea ca responsabilii pentru atac sa fie trasi la raspundere, subliniind ca este revoltator ca "in Republica Araba Siriana armele chimice continua sa omoare si sa raneasca oameni".

Cele trei state acuza fortele presedintelui sirian Bashar Al-Assad de comiterea acestui atac. Armata siriana a negat insa responsabilitatea si a subliniat ca nu au folosite niciodata arme chimice.

Varianta rusilor

Pe de alta parte, Moscova a anuntat, miercuri, ca aviatia siriana a lovit "un depozit al teroristilor" ce continea "substante toxice".

"Potrivit datelor obiective ale Controlului rus al spatiului aerian, aviatia siriana a lovit langa Khan Shaykhun un mare depozit al teroristilor", a precizat, intr-un comunicat, Ministerul Apararii al Federatiei Ruse, subliniind ca acest depozit continea "substante toxice".

Depozitul gazduia "un atelier pentru fabricarea de bombe, cu substante toxice", a subliniat ministerul rus, fara a preciza daca aviatia siriana a lovit in mod voit sau accidental acest depozit.

"Arsenalul de arme chimice a fost livrat de combatanti veniti din Irak", a adaugat Ministerul Apararii al Federatiei Ruse, calificand informatiile sale "pe deplin fiabile si obiective".

Cel mai recent bilant arata ca 100 de oameni au murit in urma raidului aerian efectuat marti asupra localitatii nord-vestice Khan Shaykhun, fief al insurgentilor si jihadistilor.

Siria a acceptat sa-si distruga arsenalul chimic in 2013, in urma unui acord negociat de Moscova si Washington, iar in 2014 Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) a lansat o misiune de constatare pentru a stab ...citeste mai departe despre "Atac chimic in Siria: Occidentul vrea rezolutie ONU impotriva lui Assad. Moscova are o explicatie" pe Ziare.com

#atac chimic Siria, #morti atac chimic Siria, #rezolutie atac chimic Siria , #Stiri International