Atac cu grenada asupra fortelor speciale franceze la sosirea lui Macron in Burkina Faso

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 18:58
1016 citiri
Atac cu grenada asupra fortelor speciale franceze la sosirea lui Macron in Burkina Faso
Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Un atac cu grenada impotriva unor militari francezi, la Ouagadougou, a marcat sosirea presedintelui francez Emmanuel Macron in Burkina Faso, in cadrul primului sau turneu in Africa, menit sa initieze o "noua etapa" a relatiei Frantei cu acest continent.

In cadrul acestei deplasari de trei zile, in care urmeaza sa viziteze Coasta de Fildes si Ghana, Emmanuel Macron intentioneaza sa convinga tineretul african, tot mai ostil fata de prezenta franceza pe continent, pe fondul amenintarii teroriste persistente in Sahel, impotriva careia trupele franceze instalate in regiune intampina dificultati, si pe fondul unui flux de migranti tor mai important catre Europa, pe care vrea sa-l controleze, relateaza AFP.

Cu doua ore inainte de sosirea sa, luni seara, indivizii cu cagule, pe motocicleta, au aruncat o grenada asupra unui vehicul francez, in nordul Ouagadougou.

Ei nu si-au atins tinta, insa au ranit trei locuitori din zona, intre care unul grav.

Inca nerevendicat, atacul a avut loc nu departe de aeroport, in timp ce un important dispozitiv de securitate a fost desfasurat in centrul capitalei.

Vehiculul, care se indrepta catre Kamboinse - cazarma fortelor speciale franceze stationate in tara -. a fost atacat catre ora locala 20:00 (22:00, ora Romaniei), potrivit unei surse in domeniul securitatii. Macron a sosit in tara la ora locala 22:30 (marti, 00:30, ora Romaniei).

Franta, o fosta putere coloniala, intretine o cooperare militara neintrerupta cu autoritatile din Burkina Faso de la independenta teritoriului Haute Volta in 1960.

Incepand din 2010, atunci cand amenintarea jihadista s-a precizat in fasia sahelo-sahariana, elemente din cadrul fortelor speciale franceze, cu baza la Ouagadougou, sustin fortele Apararii. Acestea au intervenit la atentatul din ianuarie 2016, soldat cu 30de morti, cand jihadisti au deschis focul asupra unor terase in centrul orasului.

Capitala a fost victima, in august, a unui atentat soldat cu 19 morti, in contextul in care tara se confrunta, in nord, la frontiera cu Mali, cu atacuri recurente.

Grenada aruncata tensioneaza vizita presedintelui francez. Probabil fortele de securitate vor consolida masurile de securitate, in contextul in care Macron sustine marti un important discurs african, in fata a 800 de studenti de la Universitatea din Ouagadougou. ...citeste mai departe despre "Atac cu grenada asupra fortelor speciale franceze la sosirea lui Macron in Burkina Faso" pe Ziare.com

#Emmanuel Macron atac grenada Burkina Faso , #Stiri International