Atacul cu drone asupra a doua instalatii petroliere: SUA acuza Iranul, Arabia Saudita spune ca poate si vrea sa riposteze. Efecte la nivel mondial

Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 09:42
1033 citiri
Atacul cu drone asupra a doua instalatii petroliere: SUA acuza Iranul, Arabia Saudita spune ca poate si vrea sa riposteze. Efecte la nivel mondial
Foto: Facebook Aramco

Doua instalatii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac de drona sambata, fiind revendicat in cursul zilei de rebelii yemeniti. Operatiunea a fost condamnata de SUA, secretarul de stat Mike Pompeo acuzand Iranul ca a lansat un atac fara precedent impotriva aprovizionarii energetice mondiale. Si printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a replicat, afirmand ca tara sa poate si vrea sa riposteze la atacul cu drone. Atacul a determinat intreruperea productiei a 5,7 milioane de barili de titei zilnic, circa 50% din productia totala a Aramco, cu efecte imediate pe piata mondiala.

Atacul cu drone

Doua instalatii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac de drona sambata dimineata devreme, atacul fiind revendicat, in cursul zilei, de rebelii yemeniti houthi.

"La ora 4.00 (1.00 GMT), echipele de securitate industriala Aramco au intervenit la incendii in doua dintre instalatiile sale la Abqaiq si Khurais" in estul Arabiei Saudite, cele doua incendii fiind stinse, a informat France Presse, care citeaza agentia oficiala de presa saudita SPA.

Atacul a fost revendicat in cursul zilei de rebelii yemeniti houthi, acesta fiind al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.

Rebelii houthi au revendicat cele doua atacuri precedente, in mai si august, asupra instalatiilor Aramco in regatul saudit. Rebelii yemeniti, sprijiniti de Iran, revendica regulat tiruri de drone sau rachete impotriva unor tinte saudite, declarand ca actioneaza ca represalii pentru loviturile aeriene ale coalitiei conduse de Arabia Saudita ce intervine in Yemen in sprijinul fortelor proguvernamentale.

Coalitia, care intervine impotriva rebelilor houthi din 2015, a confirmat unele dintre aceste atacuri si a dezmintit altele.

SUA condamna atacul si acuza Iranul

Presedintele american, Donald Trump, a condamnat sambata atacul cu drone, in cursul unei discutii telefonice cu printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, iar secretarul de stat american, Mike Pompeo, a adus acuzatii Iranului, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Statele Unite condamna cu fermitate atacul de sambata impotriva unor importante infrastructuri energetice. Actiuni violente contra unor zone civile si infrastructuri vitale pentru economia mondiala nu fac decat sa agraveze conflictele si neincrederea", a declarat Casa Alba intr-un comunicat, dupa apelul telefonic.

"Iranul a lansat un a ...citeste mai departe despre "Atacul cu drone asupra a doua instalatii petroliere: SUA acuza Iranul, Arabia Saudita spune ca poate si vrea sa riposteze. Efecte la nivel mondial" pe Ziare.com

#atac instalatii petroliere drone Arabia Saudita , #Stiri International