Atentatul de la Manchester si ce sanse mai are Theresa May sa castige alegerile

Vineri, 26 Mai 2017, ora 15:14
858 citiri

Criza provocata de atacurile teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001 i-a asigurat lui George W. Bush un al doilea mandat la Casa Alba. A pornit un "razboi impotriva terorismului" care, in final, a fost pierdut.

O parte dintre americani, socati de atentatul petrecut in inima New York-ului, au acceptat declansarea unui razboi in Irak si invazia Afganistanului, razboi ce s-a dovedit mai tarziu a fi fost pornit de la o minciuna - cum ca Irakul ar detine un arsenal de arme chimice si arme nucleare.

Dar dezamagirile au venit mult mai tarziu, atunci cand sicrie in care se aflau tineri americani ucisi in lupta au inceput sa revina in tara.

Ce efect va avea atentatul sangeros de la Manchester asupra apropiatelor alegeri generale ce urmeaza sa se desfasoare in data de 8 iunie in Marea Britanie?

Theresa May, liderul Partidului Conservator, cu o zi inainte de atac, avea un avans de 11 procente in fata laburistilor condusi de Corbyn. 44 la 33 era scorul in ce priveste impartirea preferintelor pentru cele doua formatiuni politice. Theresa May se afla pe un trend descendent, tendinta confirmata de cele mai multe sondaje, dar diferenta parea suficient de mare pentru a castiga si a avea o majoritate linistitoare in Parlament.

Dar tragedia petrecuta imediat dupa incheierea concertului vedetei pop Ariana Grande, la Manchester Arena, are deja o multime de implicatii politice. Cei 22 de morti si cei 116 raniti sunt o povara morala pe umerii oricarui politician care incearca sa ajunga la putere.

"Dar alegerea exista chiar daca recunoastem sau nu. Theresa May nu poate renunta la statutul de lider de partid in care doreste sa se transforme atunci cand se adreseaza natiunii ca prim-ministru. In fiecare loc din Marea Britanie, consecintele evenimentelor din aceasta saptamana vor fi subiectul unor conversatii soptite si care vor produce efecte pe buletinele de vot.

Asa a fost in timpul campaniei referendumului Brexit in zilele imediat urmatoare de dupa asasinarea deputatei laburiste Jo Cox. Si atunci discursul politic a fost suspendat. Calculul politic a fost doar ascuns", scrie Rafael Behr pentru cotidianul britanic The Guardian.

Plan de combatere a terorismului: Control pe Facebook

Ce a cautat Salman Abedi, atentatorul sinucigas de 22 de ani, in Libia? Cine l-a ajutat? De ce nu era urmarit de fortele de securitate daca a calatorit intr-o zona aflata sub influenta ISIL? Sunt multe intrebari la care opinia publica asteapta un raspuns, iar ...citeste mai departe despre "Atentatul de la Manchester si ce sanse mai are Theresa May sa castige alegerile" pe Ziare.com

#Theresa May alegeri iunie, #Theresa May atentat Manchester, #Theresa May criza terorism , #Stiri International