Avionul doborat in Ucraina: Cutiile negre confirma ipoteza atacului cu rachete

Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:35
1287 citiri
Avionul doborat in Ucraina: Cutiile negre confirma ipoteza atacului cu rachete

Date inca nepublicate in urma decriptarii cutiilor negre ale avionului malaezian Boeing-777, care s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucrainei cu 298 persoane la bord, confirma ca aparatul de zbor a fost lovit de o racheta, dupa cum a relatat canalul CBS.

"Racheta a facut ceea ce trebuia sa faca - sa doboare avionul", a declarat, sub rezerva anonimatului, un expert european in securitate aeriana, pentru postul de televiziune american, citat de RIA Novosti.

El a adaugat ca datele difuzate de sistemele de inregistrare confirma "depresurizarea indusa de o explozie puternica".

SUA au atribuit anterior Rusiei responsabilitatea pentru doborarea avionului companiei Malaysia Airlines, acuzand Moscova de livrari de arme grele, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene, insurgentilor prorusi din sud-estul Ucrainei.

Autoritatile ucrainene au acuzat rebelii din Donetk de catastrofa aeriana din 17 iulie, dar insurgentii sustin ca nu dispun de sisteme atat de sofisticate care sa doboare avioane la o altitudine de 10.000 de metri. Dar o serie de date, intre care fotografii si inregistrari ale unor discutii telefonice intre rebeli, demonstreaza ca acestia dispun de sisteme de rachete sol-aer Buk.

Boeing-777 al Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit la 17 iulie in regiunea Donetk, doborat de o racheta sol-aer, la o altitudine de peste 10.000 de metri, intr-o zona controlata de rebeli. Nu au existat supravietuitori in urma catastrofei.

Cutiile negre ale avionului au fost trimise expertilor de la Biroul britanic de investigare a accidentelor aeriene (AAIB), pentru decriptare.

O echipa formata din politisti olandezi si australieni va incerca din nou, luni, sa ajunga la locul prabusirii MH17 in estul Ucrainei, unde situatia ramane extrem de tensionata, a indicat un inalt responsabil al politiei din Sydney, citat de AFP.

Politisti veniti la Kiev din Olanda si Australia renuntasera in ajun sa se deplaseze la fata locului, din cauza intensificarii luptelor in aceasta zona controlata de separatistii prorusi.

#avion doborat Ucraina, #cutii negre avion, #avion Boeing 777 , #Stiri International