Azi este inmormantarea lui Helmut Kohl, ceremonie umbrita de un scandal in care e implicata si Merkel

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 10:51
1901 citiri

De la persoanele care vor tine discursuri la ceremonia funerara de sambata pana la certuri de familie, disparitia lui Helmut Kohl pare mai degraba sa redeschida vechi rani decat sa cinsteasca mostenirea acestui mare om politic.

O mare personalitate politica plecata dintre noi, o vaduva, copii instrainati, protejati controversati si o lupta pentru simboluri si mostenire - parca am asista la o piesa izvorata din pana lui Shakespeare.

Ultimul omagiu adus fostului cancelar Helmut Kohl a generat o disputa de o puternica incarcatura emotionala si politica.

Din discutie nu lipseste nici Angela Merkel, "fata" lui Kohl. "Das Madchen" ("fata") - un apelativ folosit de catre fostul cancelar in relatia cu Angela Merkel, un termen des amintit in ziua de azi, considerat chintesenta relatiei complicate dintre cei doi oameni politici.

Merkel si Kohl - o relatie complexa

Se pare ca nu se doreste ca "fata", in prezent cancelara a Republicii Federale si sefa a Uniunii Crestin Democrate (CDU), sa tina un discurs la ceremonia oficiala in memoria lui Kohl, mentioneaza Der Spiegel.

Relatia dintre cei doi s-a racit vizibil dupa retragerea din politica a vechiului cancelar, in 2002. "Actiunile lui Helmut Kohl au cauzat prejudicii formatiunii", declara Merkel in urma scandalului de la finele anilor '90 privind finantarea CDU prin donatii ilegale.

Acela pare sa fi fost momentul care a pus punct erei Kohl si relatiei dintre cei doi. Putin mai tarziu, Merkel a preluat conducerea partidului. Ulterior, ea a devenit cancelar al Germaniei.

Desi, in 2010, cand Helmut Kohl a sarbatorit implinirea varstei de 80 de ani, Angela Merkel l-a vizitat si i-a multumit public pentru serviciile sale fara de care "viata a milioane de oameni care, ca si mine, au trait in RDG pana in 1990, ar fi fost cu totul alta", fostul cancelar n-a iertat-o niciodata.

Cunoscut pentru firea sa intransigenta, Kohl ar fi refuzat in mai multe randuri propunerea ca Angela Merkel sa tina o cuvantare la inmormantarea sa, sustine vaduva sa.

Citeste si Cine a fost Helmut Kohl, artizanul euro si al Germaniei unite. Un adevarat barbat de stat

Maike Kohl-Richter va administra mostenirea

Insa aceasta n-a fost singura decizie de senzatie pe care Maike Kohl-Richter a luat-o in numele sotului decedat si care a generat controverse in jurul ceremoniei in memoria fostului om politic.

Cu 34 de ani mai tanara, Maike Richter l-a cunoscut pe Kohl in ultimii sai ani la conducerea Guvernului. Perechea s ...citeste mai departe despre "Azi este inmormantarea lui Helmut Kohl, ceremonie umbrita de un scandal in care e implicata si Merkel" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inmormantare scandal Helmut Kohl , #Stiri International