Banca centrala a Rusiei trebuie sa aiba puteri sporite de reglementare

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 17:02
1143 citiri
Banca centrala a Rusiei trebuie sa aiba puteri sporite de reglementare

Puterile de reglementare ale bancii centrale a Rusiei ar trebui sa se extinda asupra caselor de brokeraj si fondurilor de investitii, a declarat, marti, prim-vicepresedintele institutiei, Aleksei Uliukaiev. Banca centrala are puteri extinse asupra sectorului bancar rusesc, care cuprinde 1.200 de banci, in timp ce o institutie mai putin influenta, Serviciul Federal pentru Piete Financiare (FSFR), monitorizeaza alte institutii.


"Evident, impreuna cu FSFR, trebuie sa supraveghem firmele de investitii, iar acestea ar trebui, in schimb, sa aiba acces la lichiditatea noastra", afirma Uliukaiev, intr-un interviu acordat revistei Itogi.


"Altfel, in viitor vom avea probleme", a adaugat oficialul rus.


Piata ruseasca a pierdut aproape jumatate din valoarea sa, de la inceputul anului pana in prezent. Un exod al investitorilor straini, care a dominat tranzactionarea de pe pietele rusesti de capital, dupa razboiul cu Georgia din august, a lasat firmele rusesti si o serie de banci, cu active care se depreciaza rapid.


Firmele au folosit actiunile in tranzactii de refinantare, care implica incasarea de lichiditate, dar le-au limitat cu obligatia de a rascumpara valori mobiliare la o data fixa. Daca o tranzactie de refinantare nu este incheiata la timp, creditorul poate abandona actiunile pe piata.


Fondurile de investitii care nu au acces direct la fondurile bancii centrale, cum ar fi Kit Finance si Renaissance Capital si o serie de banci unde valorile mobiliare reprezinta cea mai mare parte a activelor, au fost primele afectate.


"O incercare de a separa bancile comerciale si de investitii nu functioneaza in mediul nostru. Consider ca daca un jucator lucreaza pe piata si face tranzactii atunci ar trebui sa aiba licenta de la banca centrala", a spus Uliukaiev.


Banca centrala i-a delegat deja pe unii dintre principalii sai bancheri, cum ar fi fostul vicepresedinte Konstantin Koriscenko, seful celei mai mari piete, Micex, si i-a atribuit mandatul de a fixa un control mai bun asupra pietei de refinantare.


Uliukaiev a spus ca banca centrala stie despre expunerea bancilor comerciale la piata de capital, dar nu are date despre activele detinute de alte firme, cum ar fi casele de brokeraj, fondurile mutuale si firmele de management al activelor.


"Intr-un caz stim ce se intampla, in altul, nu. Trebuie sa supraveghem pe toata lumea, altfel apar riscuri necontrolate", atrage atentia bancherul central rus.


Banca centrala a avertizat unele banci cu privire la riscurile asociate tranzactionarii excesive cu valori mobiliare, potrivit declaratiilor lui Uliukaiev, care a spus si ca banca va folosi o abordare selectiva cand va hotari daca este cazul sau nu sa dea ajutor unei firme private.


"Vom aborda mai dur cazul celor care au aplicat politici excesiv de riscante", a spus Uliukaiev.