Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca centrala a Rusiei va tipari ruble pentru acoperirea deficitului bugetar

Banca centrala a Rusiei va tipari ruble pentru acoperirea deficitului bugetar

Banca centrala a Rusiei a anuntat ca va tipari aproximativ inca 3.200 miliarde ruble (92,03 miliarde dolari) pentru a acoperi deficitul bugetar din acest an, fara sa continue sa diminueze rezervele valutare ale tarii, relateaza Reuters.

Agentiile de rating supravegheaza atent nivelul rezervelor Rusiei, situate in continuare pe locul trei in lume, la 383,5 miliarde dolari, ce si-au pierdut o treime din valoare din cauza politicii bancii centrale, de depreciere treptata a rublei.

Guvernul Rusiei economiseste pentru perioadele dificile 222 miliarde dolari in conturi in valuta si va avea nevoie de circa 90 miliarde dolari pentru a acoperi deficitul bugetar. Multi analisti sustin ca masura va diminua si mai mult rezervele.

"Aceasta sugestie este gresita din punct de vedere metodologic", a declarat intr-un interviu presedintele bancii centrale rusesti, Alexei Uliukaiev.

"Rezervele noastre vor fi in 2009 cu 100 miliarde dolari mai mari decat estimau unii analisti si cu siguranta for putea fi folositi in scopuri corespunzatoare cu definitia internationala a rezervelor", a mai spus Ulyukayev.

Guvernul rus a luat in calcul un deficit bugetar estimat la 8% din produsul intern brut (PIB) in acest an, despre care Ulyukayev a spus ca este echivalent cu 3.200 miliarde ruble din fondul de rezerva de 137,3 miliarde dolari.

"La cursul valutar actual, suma ar echivala cu circa 90 miliarde dolari, ce trebuie sa fie vandute noua de guvern, iar noi vom tipari 3.200 miliarde ruble, bani ce vor fi utilizati pentru indeplinirea obligatiunilor bugetare", a mai spus Uliukaiev.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1221 ori