Banca Mondiala: Avem cele mai ieftine alimente din ultimii 5 ani. Pana cand?

Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:23
2408 citiri
Banca Mondiala: Avem cele mai ieftine alimente din ultimii 5 ani. Pana cand?
Foto: Pixabay

La nivel global, pretul alimentelor a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani, inregistrand o scadere de 14% intre lunile august 2014 si mai 2015, arata expertii Bancii Mondiale.

Principala cauza o reprezinta scaderea dramatica a pretului petrolului, aceasta angerenand o reducere a costurilor de cultivare si a pretului ingrasamintelor aplicate in culturile agricole, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.

Cosul abundentei

Pretul scazut al petrolului a favorizat dezvoltarea unor culturi abundente de grau, porumb si orez pe anul in curs.

Laolalta cu scaderea costurilor in exploatarea terenurilor agricole, piata marfurilor alimentare s-a bucurat si de reducerea costurilor de transport, fapt ce a asigurat o scadere stabila a pretului alimentelor, in ciuda usoarei reveniri a pretului petrolului.

Intre august 2014 si mai 2015, graul a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 18%, urmat de orez cu 14 procente si porumb, 6%.

Momentul coincide si cu impunerea embargoului la alimente de catre Rusia, producatorii europeni de produse agro-alimentare reclamand pierderi de 9 miliarde de euro ca urmare a scaderii dramatice a preturilor pe piata din UE.

La sfarsitul lunii trecute, Moscova a anuntat prelungirea embargoului pentru produsele agro-alimentare din UE, Norvegia, Statele Unite, Australia si Canada pana in august 2016.

Masura ar putea influenta evolutia pretului la alimente la nivel global, pe masura ce Rusia cauta alti furnizori de pe alte continente. In acelasi timp, Statele Unite si tarile din UE au recurs la livrari masive de alimente pe piata asiatica.

Urmatoarele luni ar putea marca insa o crestere a preturilor pe piata produselor cerealifere. Aparitia fenomenului meteorologic El Nino, aprecierea dolarului si cresterea pretului la petrol pot provoca o scumpire a alimentelor.

O influenta in stabilirea pretului o vor avea si cerea masiva de porumb din industria carburantilor bio si implementarea unor politici de sustinere a marilor producatori de orez.

Fluctuatii neasteptate

"Scaderea pretului alimentelor a fost un eveniment binevenit. Populatia aflata in stadiul de saracie a putut sa asigure mancarea pentru familii.

Cu toate acestea, fluctuatii neasteptate ale pretului alimentelor de baza sunt posibile, asa ca ramane crucial ca guvernele tarilor sa reactioneze de urgenta in cazul atingerii unor praguri alarmante ale acestora", a precizat Jose Cuesta, economist principal pe programe sociale la Banca Mondiala.

Pretul cerealelor a scazut constant in perioada supusa analizei, ca urmare a productiei abundente inregistrate la nivel global.

Scaderea nu a fost resimtita insa in tarile afectate de Ebola sau de conflicte armate, inundatii ori seceta, asa cum sunt Nigeria, Zimbabwe sau Malawi.

Banca Mondiala a alocat peste 8 miliarde de dolari in cursul anului 2014 pentru programele de sprijinire a agriculturii si a sectoarelor conexe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata globala alimente, #scadere pret alimente, #raport Banca Mondiala , #Stiri International