Banca Mondiala este dispusa sa ofere Transnistriei 3,5 milioane de dolari

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:11
1231 citiri
Banca Mondiala este dispusa sa ofere Transnistriei 3,5 milioane de dolari

Banca Mondiala este dispusa sa ofere autoritatilor transnistrene ajutor tehnic in valoare de 3,5 milioane de dolari, relateaza Jurnal.md, precizeaza NewsIn.

Banii urmeza sa fie directionati spre dezvoltarea sistemului de canalizare si asigurare cu apa, pentru reabilitarea drumurilor, a scolilor, a gradinitelor si institutiilor de protectie sociala, relateaza Olvia-press, citata de Jurnal.md.

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a avut o intalnire in acest sens cu reprezentantul Bancii Mondiale in Republica Moldova, Melanie Marlett.

In cadrul intrevederii, liderul separatist a insistat asupra faptului ca ajutorul tehnic sa fie oferit doar in mod direct, prin intermediul bancii centrale de la Tiraspol.

La randul sau, Melanie Marlett a precizat ca reprezentantii Bancii Mondiale sunt dispusi sa elaboreze in comun actele necesare.

Banca Mondiala ofera asistenta financiara si tehnica tarilor sarace.

Aceasta este alcatuita din doua organisme: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociatia Internationala de Dezvoltare, din care fac parte 186 de state.

Anterior, liderul regimului separatist transnistrean s-a declarat marti, intr-o intrevedere cu seful Misiunii OSCE in R.Moldova, Philip Remler, ofensat de faptul ca organismele internationale acorda sprijin financiar Chisinaului, dar nu si Tiraspolului, relateaza INFOTAG.

"Acesta este acordat ca ajutor atat pentru R.Moldova, cat si pentru Transnistria. Dar nu este niciun folos din acest ajutor 'comun'. In primul rand, pe teritoriul transnistrean trebuie respectata legislatia noastra. In al doilea rand, orice asistenta care nu se acorda direct permite atragerea specialistilor din R.Moldova pentru a lucra pe teritoriul nostru, fapt care, in final, completeaza bugetul lor", a afirmat indignat Smirnov.

In ceea ce priveste rezultatele consultarilor informale in formatul 5+2 care au avut loc la sfarsitul lunii mai la Astana, el a spus ca "un moment pozitiv a fost faptul ca s-a acordat posibilitatea ca nu doar R.Moldova sa-si prezinte pozitiile in procesul de negocieri intre Tiraspol si Chisinau, dar si Transnistria".

"Un moment semnificativ pentru noi il constituie intelegerile la care s-a ajuns cu participarea Transnistriei sau cu acordul ei", a subliniat liderul de la Tiraspol.

El insista asupra necesitatii ca partile sa adopte un document care sa garanteze respectarea intelegerilor din procesul de negocieri si considera ca este actuala "declaratia comuna a presedintilor, semnata la Moscova la 18 martie 2009, care stabileste acele principii de reglementare care trebuie realizate pe baza de egalitate de catre cele doua parti ale conflictului".

"Dar ce sa vorbim, daca legea R.Moldova din 2005 cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatiulor din stanga Nistrului (Transnistria) nu a fost anulata si nimeni nu are de gand sa o anuleze, din cate inteleg. Noi vedem altfel viitorul nostru. De aceea suntem pe pozitii diferite", a subliniat Smirnov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca mondiala transnistria asistenta financiara , #Stiri International