Banca Mondiala: pretul alimentelor, la un nivel periculos

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 12:26
2385 citiri
Banca Mondiala: pretul alimentelor, la un nivel periculos

Banca Mondiala a avertizat ca pretul alimentelor a atins un nivel periculos si a impins inca 44 de milioane de persoane in saracie din iunie 2010, relateaza BBC News, conform NewsIn.

Potrivit BM, preturile au crescut cu 15% in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011.

Scumpirea alimentelor este resimtita disproportionat de persoanele sarace, care cheltuiesc peste jumatate din venit pe mancare.

In aceste conditii, institutia a cerut grupului economiilor dezvoltate si emergente, G20, sa abordeze problema la reuniunea de saptamana aceasta.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat intr-un comunicat: "Preturile globale ale alimentelor cresc la niveluri periculoase si ameninta zeci de milioane de persoane sarace din lume".

El a subliniat si ca scumpirea mancarii reprezinta un factor agravant al revoltelor din Orientul Mijlociu, desi nu este principala cauza.

Cresterea rapida a preturilor alimentelor a generat in 2008 revolte in mai multe tari. Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, 125 de milioane de persoane traiau atunci in saracie extrema.

Institutia a apreciat ca, in prezent, preturile nu sunt chiar la nivelul din 2008, ci cu 3% mai mici, dar sunt totusi cu 27% mai mari decat anul trecut.

Un alt raport dat publicitatii luna aceasta de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) afirma ca pretul alimentelor in lume a atins un nivel record in luna ianuarie.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 urmeaza sa se intalneasca saptamana aceasta, la Paris.

#banca mondiala, #pretul alimentelor , #Stiri International