Fostii bancheri ai marilor grupuri financiare s-au apucat de afaceri si dau lectii pe piata luxului

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 08:35
2163 citiri
Fostii bancheri ai marilor grupuri financiare s-au apucat de afaceri si dau lectii pe piata luxului
Sursa foto: Bloomberg

Jay Dweck, fost executiv la Goldman Sachs Group si Morgan Stanley, a plecat din industria bancara si si-a deschis o companie, Live Better Systems, prin care vrea sa vanda inovatii celor care vor sa-si imbunatateasca stilul de viata.

Tot mai multi directori au plecat din industria bancara si si-au deschis companii care ofera celor care dispun de capital solutii inovatoare pentru a-si imbunatati calitatea vietii, asa cum Dweck a cheltuit 4,8 milioane de dolari pentru renovarea vilei sale din Bedford Corners, in nordul New York-ului, conform Bloomberg.

"Intotdeauna am viziuni si vise despre lucruri pe care le poti avea", a spus Dweck, in varsta de 58 de ani, in apropierea piscinei lui in forma de vioara, iluminata de aproximativ 5.600 de cabluri de fibra optica. "Ideea este de a imbunatati calitatea vietii cu ajutorul tehnologiei."

In anul in care cartea lui Thomas Piketty despre extinderea inegalitatii s-a epuizat pe Amazon, multi bancheri au spus ca nu vad aceste planuri de imbunatatire a stilului de viata ca un rasfat. Ei le-au numit "inovatii care se raspandesc".

"Lansam aceasta marca si lansam aceasta miscare", a spus Paul Scialla inainte de prezentarea prin penthouse-ul de 50 de milioane de dolari, dotat cu multe inovatii si situat langa New York, in East Village, pe care compania sa, Delos Living, il vinde. "Foarte multa atentie se concentreaza pe impactul de mediu al cladirilor, dar nu acordam destula atentie si omului".

Inovatiile Delos

Scialla, in varsta de 40 de ani, a plecat anul trecut de la Goldman Sachs, iar impreuna cu fratele sau geaman, Peter, s-au concentrat pe activitatea Delos, firma care promoveaza echipamente care asigura un mediu mai sanatos in locuinte. Printre clientii companiei se numara hoteluri din Las Vegas, Philadelphia sau birouri din Los Angeles.

Delos a vandut doua apartamente, din cladirea detinuta pe East Street, actorului Leonardo DiCaprio si scriitorului Deepak Chopra, ambii membri in consiliul consultativ al companiei. Scialla a spus ca aceasta companie si International WELL Building Institute fac mai mult decat apartamente pentru celebritati, si a precizat ca a plecat de la Goldman Sachs cand a remarcat beneficiile sociale si financiare ce pot fi obtinute.

Dot Luxury

Luna trecuta, fostul vicepresedinte al Lehman Brothers Holdings, Monica Kirchner, a inceput sa vanda primele domenii de internet cu extensia .luxury, in loc de .com. Kirchner a castigat, prin firma sa din Beverly Hills, Dot Luxury, dreptul asupra acestor domenii.

Alti fosti bancheri dezvolta ceea ce ei numesc "boutique projects", dar au clientii tinta bine definiti.

Serge Marquie, care a condus devizia de derivate corporatiste a Goldman Sachs, de unde a plecat anul trecut, a spus ca firma pe care a infiintat-o cu sotia sa, Sally Wilkinson, vinde vinuri din Napa Valley, inainte de a fi imbuteliate, "bancherilor si celor din fondurile de risc".

Compania, E-Cep, ofera si contracte similare pentru vinuri de Bordeaux, ceea ce permite clientilor din SUA sa cumpere vinuri la preturi prestabilite, cum ar fi 1.800 de dolari pentru o sticla speciala de cabernet Scarecrow din 2011.

Cronica averii din best-seller-ul lui Piketty, "Capital in the Twenty-First Century", a creat oportuinitati de afaceri, conform lui Wilkonson, fost economist al UBS. Numarul celor cu averi de peste 100 de milioane de dolari a crescut cu 62% la nivel global fata de 2003, ajungand la 37.104 persoane, conform unui studiu realizat de Knight Frank.

"Este o inegalitate incredibila, dar este, de asemenea, o cerere incredibila in partea superioara a pietei. Aceasta este doar o realitate a lumii in care traim", a spus Wilkinson.

"Capitalul poate fi inutil sau poate fi foarte benefic", a spus Marquie. "Si este foarte important ca cei care au capital sa face ceva util".

Piscina Stradivarius

Dweck spune ca inovatiile il fac fericit. Piscina sa este in forma de vioara, inspirata cea Stradivarius pe care a detinut-o, si vrea sa poata fi cantata muzica cu ajutorul luminilor din piscina, intocmai ca in jocul Guitar Hero.

El a adugat ca Live Better Systems va incepe activitatea la sfarsitul anului, iar clientii pot fi si din cei care nu-si permit o piscina de un milion de dolari.

In planurile lui Dweck mai este si dezvoltarea unei metode prin care televizoarele pornesc atunci cand senzorii detecteaza miscare in apropiere, dar si un sistem audio si unul de acces wireless la internet la care sa se poata conecta telefonul, precum si sisteme de incalzire, securitate si unul care sa detecteze preferintele utilizatorilor.

Renovarea casei sale - care va avea si un sistem de purificare a apei - va costa trei milioane de dolari, a spus el, estimand ca alte trei milioane de dolari vor fi cheltuite pentru piscina, terenul de baseball, amenajarea unei bucatarie in exterior si un minicinematograf.

"Multi oameni au bani. Sunt dispusi sa-i cheltuiasca, cred eu, pentru lucruri frivole", a spus Dweck.

Luna trecuta, Scialla a prezentat mansarda din districtul Manhattan Meatpacking unde locuieste cu fratele sau. Si aici se afla, in baie, un televizor. In plus, se mai gasesc si un poster al filmului "Wall Street", semnat de Oliver Stone, doua piane si alte facilitati Delos, inclusiv lumini care stimuleaza, dimineata, energia.

In bucatarie, pe un raft, pe langa mai multe plante, erau si doua sticle de tequila Patron.

"Ei, bine", a spus Scialla, "este vorba despre echilibru".

#inovatie afaceri, #mediu afaceri, #oportunitati afaceri , #Stiri International