Bancile s-ar putea confrunta cu un al doilea val de pierderi

Marti, 01 Iunie 2010, ora 10:56
1139 citiri
Bancile s-ar putea confrunta cu un al doilea val de pierderi

Bancile s-ar putea confrunta cu un al doilea val de pierderi, avertizeaza Banca Centrala Europeana (BCE) care a anuntat ca bancile din zona euro s-ar putea confrunta cu un al doilea val de pierderi, in urmatoarele 18 luni, informeaza Mediafax.

BCE apreciaza, in cel mai recent raport referitor la stabilitatea financiara a zonei euro, ca bancile trebuie sa rezerve provizioane pentru a acoperi eventuale pierderi de 90 de miliarde de euro in acest an si de 105 miliarde de euro in 2011.

Aceste rezultate negative se vor adauga pierderilor de 238 de miliarde de euro inregistrate pana la sfarsitul anului trecut, cauzate de creditele neperformante.

Scaderea totala a valorii activelor din cauza imprumuturilor toxice din acest an si 2011 poate fi mai accentuata daca problema datoriilor si masurile de austeritate incetinesc cresterea economica.

BCE a indicat, totodata, ca a accelerat achizitia de obligatiuni guvernamentale.

Institutia a inceput sa cumpere obligatiuni la inceputul lunii mai, orientandu-se, in principal, asupra titlurilor elene, spaniole si portugheze, in incercarea de a calma pietele financiare si pentru a sprijini un program de 750 de miliarde de euro pentru sustinerea monedei unice europene, convenit de statele Uniuniii Europene si de Fondul Monetar International.

BCE a anuntat ca a cumparat obligatiuni de 35 de miliarde de euro pana pe 28 mai, nivel cu 26,5 miliarde de euro peste cel de saptamana anterioara, insa nu a dat detalii legate de tara de origine a titlurilor.

Insa mai multi oficiali ai institutiei au afirmat ca majoritatea obligatiunilor provin din tarile sud-europene, cele mai afectate de turbulentele de pe pietele financiare.

Dupa colapsul bacii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008, BCE a inceput sa ofere bancilor din zona euro imprumuturi nelimitate, la dobanzi reduse, in efortul de a dezgheta creditarea interbancara si de a mentine lichiditatea in economia reala.

Institutia a inceput sa retraga treptat aceste programe, in conditiile in care sectorul financiar si-a revenit dupa criza. Banca a avertizat, insa, ca ar putea fi obligata sa amane retragerea masurilor din cauza problemelor datoriilor din zona euro.

#banci, #bce, #pierderi, #credite , #Stiri International