BCE, pregatita pentru masuri neconventionale de revigorare a economiei din zona euro

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 12:40
1909 citiri
BCE, pregatita pentru masuri neconventionale de revigorare a economiei din zona euro
Sursa foto: Council of European Union

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezentat strategia institutiei in fata membrilor Parlamentului European, anuntand mentinerea unei politici monetare relaxate pana la atingerea cotei de inflatie de 2%. Draghi insista pe adoptarea unui set de masuri neconventionale care sa permita monedei unice sa evite pericolul deflatiei.

"Suntem pregatiti sa abordam si alte masuri neconventionale decat cele deja luate in cazul in care acestea se dovedesc necesare in fata riscului de prelungire a perioadei de inflatie scazuta", a punctat Draghi.

In acest moment, nivelul inflatiei pe zona euro ramane in continuare la 0,4%, nivel atins inca din primavara acestui an, iar recentul set de masuri adoptat de Banca Centrala Europeana nu s-a bucurat de un foarte mare succes in randul bancherilor din statele membre, dupa cum relateaza publicatia Euobserver.

Draghi, relaxare in solitudine

Politica monetara a bancii centrale din zona euro da intr-adevar semne de relaxare dupa ce riscul de deflatie a atins o cota alarmanta, dar receptarea masurilor aplicate de BCE in piata lasa sa se intrevada relaxarea doar la nivelul institutiei conduse de Draghi.

Printre instrumentele folosite de BCE in incercarea de impulsionare a economiei statelor din zona s-a numarat si reducerea ratei dobanzilor si acordarea unor imprumuturi celor 225 de institutii bancare operationale in cele 18 state din zona euro. Masura nu a starnit un prea mare interes din partea bancherilor, la o saptamana dupa adoptarea ei fiind contractate doar 82 de miliarde de euro din cele 400 de miliarde incluse in aceasta linie de credit. La fel intentia de a achizitiona titluri de valoare garantate cu active nu a starnit niciun ecou in piata.

In asteptarea evaluarii

Chiar si asa, Draghi insista pe pastrarea acestei linii de actiune in politica monetara a institutiei, sustinand ca fondul de imprumut va fi, cel mai probabil, epuizat in luna decembrie cand ar trebui lansata urmatoarea transa.

Lipsa de creditare a sectorului privat se datoreaza si viitoarelor evaluari la care urmeaza sa fie supuse institutiile bancare din zona euro, considera Mario Draghi. Oficialii BCE insista pe o analiza atenta a capacitatii bancilor din cele 18 state componente ale zonei euro de a supravietui unor viitoare crize economice. Scenariul cel mai negru consta in aparitia unor riscuri de prabusire in sistemul bancar, care sa duca la mentinerea in piata a unor banci sustinute prin infuzii de capital.

120 de banci sub lupa

Pana la evaluarea sistemului bancar european, zona euro a inregistrat deja un soc prin prabusirea neasteptata a bancii portugheze Banco Espirito Santo. Socul a dus la constituirea unui triumvirat bancar pe flancul iberic al zonei euro care a inasprit standardele de operare in sistemul bancar din Portugalia in scopul depistarii rapide a bancilor cu grad de risc major al expunerii.

Insa, autoevaluarea marilor bancheri din fiecare stat membru al zonei euro nu va inlocui controlul pe care BCE vrea sa il finalizeze pana pe 04 noiembrie asupra institutiilor de creditare din regiune. 120 de banci reprezentative din zona euro vor fi tinute sub lupa de catre BCE in aceasta perioada, O masura pe care oficialii Bancii Centrale Europene o denumesc "cel mai mare pas al politicii de integrare economica europeana de la aparitia monedei unice incoace".

#banca centrala europeana, #politica monetara BCE, #sistem bancar vulnerabil, #zona euro, #mario draghi , #Stiri International