BCE se declara "serios" ingrijorata de deteriorarea finantelor publice din zona euro

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 18:31
1293 citiri
BCE se declara "serios" ingrijorata de deteriorarea finantelor publice din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) este ingrijorata in mod serios de deteriorarea finantelor publice din intreaga zona euro, a declarat marti economistul sef al BCE, Jürgen Stark, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Din cele 16 state mebre ale zonei euro, 13 sunt implicate intr-o procedura de infringement pentru deficit excesiv", a precizat Stark, in conditiile in care deficitul celor 13 tari din zona euro a depasit pragul de 3% din produsul intern brut (PIB).

"Nu este exclus sa vedem noi diminuari ale ratingurilor si noi reactii negative pe piete (...)", a mai avertizat reprezentantul BCE.

Tarile ar trebui sa nu mai recurga la atat de multe cheltuieli pentru redresarea economiilor, ca sa evite derapaje necontrolabile, ce ar putea "afecta increderea pietelor in soliditatea finantelor publice din zona euro" si in consecinta sa duca la cresterea dobanzilor pe termen lung.

Cele mai multe dintre tarile zonei euro s-au angajat in decembrie 2009 sa-si readuca deficitele in limita pactului de stabilitate pana in 2013. 

#bce, # deteriorare, # finante, # publice, # zona, # euro , #Stiri International