Belgia vrea sa inceapa cat mai repede extradarea lui Carles Puigdemont

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 10:27
764 citiri
Belgia vrea sa inceapa cat mai repede extradarea lui Carles Puigdemont
Foto: Facebook Carles Puigdemont

Procurorii de la Bruxelles au anuntat sambata ca examineaza mandatul european de arestare lansat impotriva liderului destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, si spera sa demareze procedurile de extradare cat mai repede posibil, informeaza cotidianul lapresse.ca.

Intr-un comunicat, procurorii capitalei belgiene au indicat ca omologii lor federali le-au remis mandatele pentru Carles Puigdemont si patru dintre colegii sai in temeiul legaturii care exista intre cei cinci politicieni catalani si Bruxelles.

Comunicatul nu a oferit detalii cu privire la aceasta legatura. Fostul presedinte si fostii membri ai cabinetului Cataloniei s-au refugiat in Belgia, dupa ce au fost destituti de Madrid in urma cu o saptamana.

Carles Puigdemont a luat cuvantul in timpul unei conferinte de presa organizate marti la Bruxelles si a avut o aparitie vineri la postul national de televiziune din Belgia.

Surse apropiate liderilor destituiti au refuzat sa dezvaluie unde se afla acestia in prezent. Intr-un mesaj pe Twitter publicat sambata in olandeza, Carles Puigdemont a spus ca este dispus sa colaboreze cu autoritatile belgiene.

Potrivit comunicatului, procurorii de la Bruxelles si omologii lor federali examineaza impreuna mandatele de arestare trimise de Spania cu scopul de a lansa procedurile judiciare cat mai repede posibil si in spiritul legii.

Comunicatul subliniaza ca niciun alt detaliu nu va fi oferit pana duminica, la ora locala 14.00

Fostul presedinte si cei patru fosti ministri catalani sunt cautati pentru cinci infractiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzatoare a fondurilor publice si insubordonare in legatura cu rolul lor in declaratia unilaterala de independenta adoptata de parlamentul catalan la 27 octombrie.

La o zi dupa vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constitutionale exceptionale pentru a-i destitui pe liderii catalani si a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevazute la 21 decembrie.

Noua membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat sa se prezinte in fata unui tribunal din Madrid. Judecatoarea Curtii Nationale a Spaniei Carmen Lamela a ordonat arestarea lor preventiva, cu exceptia unuia singur eliberat pe o cautiune de 50.000 de euro.

Criza catalana: Puigdemont vrea sa candideze la alegeri, dar din strainatate ...citeste mai departe despre "Belgia vrea sa inceapa cat mai repede extradarea lui Carles Puigdemont" pe Ziare.com

#Carles Puigdemont extradare Belgia , #Stiri International