Bijuteriile Zen: Cum a ajuns Wallace Chan cel mai cunoascut designer din Asia

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 08:52
1709 citiri
Bijuteriile Zen: Cum a ajuns Wallace Chan cel mai cunoascut designer din Asia
Sursa foto: W Magazine

La 58 de ani, Wallace Chan este pe cale sa atinga statutul de star in lumea modei. Designerul din Hong Kong imbratiseaza fara prea mare emfaza triumful sau in lumea bijutierilor de top. Este parte a filozofiei budiste zen, stil de viata adoptat inca de pe vremea cand Chan era un pusti sarman de 16 ani ce lucra pe post de ucenic in atelierul unui sculptor. Acolo a invatat sa sculpteze figurine religioase ce impodobesc si acum templele din zona.

Pentru a-si atinge potentialului, lui Chan i-au trebuit 13 ani in care a dezvoltat o tehnica uluitoare denumita "taietura Wallace", un mod precis de a reliefa o figura umana in suprafetele straluciotoare ale pietrelor pretioase. Bijuteriile sale sunt delicate si reflecta perceptele filosofiei Zen, observa reporterii publicatie The Economist, intr-un articol dedicat noului designer celebru al Asiei.

Tehnologii inovatoare

Autodidactul Wallace Chan a trebuit sa isi dezvolte de unul singur atat stilul, cat si tehnicile de prelucrare a materialelor folosite, fiind un adevarat "Michelangelo asiatic" din acest punct de vedere. Pe langa taietura ce-i poarta numele, Chan este autorul a multor tehnici inovatoare in prelucrarea pietrelor pretioase si a metalelor rare. Si-a construit de unul singur uneltele necesare pentru imbinarile de jad si titan ce impodobesc unele dintre creatiile sale.

"Taietura Wallace", de exemplu, genereaza un efect surprinzator pentru ochiul privitorului. Privita din spate, bijuteria iti arata doar curbura nasului unui personaj, pometii si parul. Din fata, poti observa in cele mai mici detalii un chip perfect intiparit in piatra pretioasa. "Munca lui este ca un film 3D", descrie cu precizie stilul sau Ling-Ling Hsieh, una dintre clientele fidele ale artistului. Clientela lui Chan este formata indeosebi de noua elita economica a Asiei, dar si de capete incoronate din Europa, precum printul Henrik al Danemarcei.

Un altar cat o viata

Viata lui Chan a luat o turnura neasteptata in momnentul in care l-a intalnit pe Yih Shun Lin, un colectionar de arta din Taiwan. Comanda acestuia pentru un altar realizat din aur, cristale si rubine, care sa adaposteasca relicva unui dinte presupus a-i fi apartinut lui Budha, a generat o puternica legatura intre cei doi, schimband radical viata lui Wallace Chan. Acesta a abandonat de atunci sculptura clasica pentru a se dedica designului de bijuterii. Chan este singurul designer asiatic invitat sa expuna in cadrul Bienalei Anticarilor din Paris.

Piesa sa de rezistenta, un colier de diamante impodobit cu o piesa de jad imperial, s-a vandut in 2012 pentru suma de 56 de milioane de euro. Anul acesta, Chan spera sa faca senzatie cu o alta lucrare dusa la limita, "Vividity", o brosa ce adaposteste un cristal de 64 de carate inconjurat de rubine, diamante colorate si cristale verzi. Aproape un alt altar, dedicat de aceasta data puritatii in arta.

Intr-o companie selecta

Chan a reusit prin tehnicile sale inovatoare, "taietura Wallace", folosirea titaniului in loc de aur sau montajul diamantelor in alte pietre pretioase, sa isi adauge numele unui cerc select de artisti bijutieri ai acestui secol. Printre acestia: Francois Curiel, Joel Arthur Rosenthal, Viren Bhagat, Hemmerle sau Sevan Bicakci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#artist bijutier, #Wallace Chan, #star in lumea modei, #designer, #tehnica inovativa, #arta Wallace Chan , #Stiri International