Bitcoin nu e doar o moda trecatoare: "In cinci ani ar putea inlocui cartile de credit

Vineri, 29 August 2014, ora 16:15
2462 citiri
Bitcoin nu e doar o moda trecatoare: "In cinci ani ar putea inlocui cartile de credit
Sursa foto: Reuters

"Bitcoin va rezista", sustin analistii care privesc cu optimism evolutia incurajatoare din ultima vreme a monedei virtuale. Necunoscuta in urma cu doar cativa ani, bitcoin si-a facut loc in tranzactiile efectuate in mediul online din Statele Unite.

Overstock si Expedia au adaugat bitcoin in valutele acceptate la plata, pana acum nivelul tranzactiilor atingand 1% din total, conform Reuters.

In cinci ani poate inlocui cartile de credit

Lansata ca o oferta de nisa pe o piata a tranzactiilor electronice in plina dezvoltare, bitcoin ar putea inlocui intr-un termen relativ scurt alte instrumente de plata. Nivelul de 1% in tranzactii atins in acest moment de moneda virtuala nu este unul care sa reflecte potentialul acesteia, considera analistii.

In cinci ani, va avea o influenta mult mai mare asupra noastra, afirma acestia, pana atunci cartile de credit fiind probabil cele mai sigure instrumente de plata online.

"Bitcoin este doar o alternativa de plata, nu o solutie la o problema existenta. Vanzarile online nu inregistreaza probleme", a creionat George Peabody felul in care bitcoin este perceputa pe piata.

Cu toate acesta, influenta monedei virtuale isi face simtita prezenta in felul in care marii operatori din domeniul comertului online o percep. "Bitcoin va rezista cu siguranta, iar noi vrem sa o includem ca modalitate de plata inca de la inceput", a explicat Michael Gulmann, vicepresedinte al Expedia.com, cea mai mare agentie de turism din mediul online.

Expedia a inceput sa accepte plati in bitcoin de la 11 iulie anul acesta, iar conducerea companiei se asteapta ca influenta monedei virtuale sa creasca treptat, mentioneaza reporterii agentiei Reuters.

Moneda volatila

Fara o baza economica in spate, moneda virtuala este destul de volatila, evolutia ei depinzand numai si numai de numarul de tranzactii. De exemplu, pentru achizitia facuta de un client in bitcoin, Expedia plateste catre unitatea de cazare in dolari, lucru care influenteaza in mod direct evolutia raportului dintre cele doua monede. Deschiderea de piata inregistrata in acest an a generat si o fluctuatie puternica a monedei virtuale, in functie de numarul de tranzactii inregistrate.

La mijlocul acestei saptamani, de exemplu, moneda virtuala inregistrase deja o creste de 0,4 procente in raport cu dolarul american. Intr-o economie reala, evolutia ar insemna o apreciere a monedei curente, in cazul bitcoin acest aspect poate fi relativ.

Risc amortizat pana la un punct

Cu toate acestea, unii comercianti considera ca riscul ratei de schimb poate fi amortizat prin actualizarea constanta si imediata a cursului de schimb din procesorul de plata electronic.

"Noi nu operam la randul nostru cu moneda virtuala. Practic, procesorul de plata acopera riscul tranzactiei. Este convenabil si pentru noi, si pentru alti comercianti" afirma Bernie Han, sef operatiuni de plata la Dish Network Corporation din Colorado. Compania are o cifra de afaceri anuala de 14 miliarde de doalri si a acceptat bitcoin in tranzactii incepand cu mijlocul acestei luni.

Procesorul de plata asigura intr-adevar cateva masuri de protectie a riscului de tranzactionare, sustin analistii financiari. "Coinbase si Bitpay, companiile emitente ale bitcoin, sunt mult mai stabile in acest moment decat erau cu un an in urma, iar masurile de siguranta luate sunt destul de mari", considera analistul financiar Gil Luria. Cu toate acestea, marele risc consta tocmai in esecul emitentului de a onora acoperirea monedei emise, dar Luria crede ca acestea sunt riscuri minimale. La aceasta ora, 63.000 de companii din intreaga lume accepta plati in bitcoin. Spre sfarsitul anului, acestea ar putea depasi cifra de 100.000.

#moneda virtuala, #bitcoin, #plati bitcoin, #comert electronic, #metoda de plata, #tranzactii online, #risc bitcoin , #Stiri International