Blindate rusesti au simulat atacarea Republicii Moldova

Vineri, 04 August 2017, ora 12:41
1073 citiri
Blindate rusesti au simulat atacarea Republicii Moldova
Foto: captura video YouTube/Transnistrien

Unitati motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), ce stationeaza in Transnistria, au participat la un exercitiu militar in cadrul caruia blindate rusesti au fortat raul Nistru, in apropiere de localitatea Ternovca din raionul Slobozia.

Conform unor informatii, aplicatiile erau programate pentru sfarsitul saptamanii, dar au fost devansate si efectuate miercuri, a relatat joi Radio Chisinau.

In cadrul acestui exercitiu, militarii rusi au primit ordin sa forteze raul Nistru pentru a debarca pe celalalt mal, in lupta intrand si transportoare blindate BTR-70, asa cum a informat agentia oficiala transnistreana Novosti PMR.

In timpul fortarii Nistrului, un preot era urcat pe un tanc, dupa cum se poate vedea din fotografiile difuzate de mass-media moldovene.

Aplicatiile au fost urmarite de numerosi spectatori civili, care i-au intampinat la final pe militarii rusi la tarm cu flori, "ca pe niste invingatori", dupa ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept", scrie presa transnistreana, citata de portalul Deschide.md.

"A avut loc un exercitiu pentru depasirea obstacolelor de apa pe raul Nistru. S-au inregistrat unele dificultati, insa datorita exercitiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel", a declarat un conducator al blindatei BTR-70 din cadrul unitatilor de infanterie ale GOTR.

"Efectivul a facut fata cu succes tuturor sarcinilor", a raportat comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov.

Guvernul de la Chisinau a declarat saptamana trecuta ca, din cauza simpatiei "pacificatorilor rusi" fata de regimul separatist de la Tiraspol, operatiunea de mentinere a pacii din stanga Nistrului s-a transformat intr-un factor de conservare a conflictului transnistrean, noteaza Radio Chisinau.

La randul sau, delegatia moldoveana in Comisia Unificata de Control (CUC) si-a exprimat, acum doua zile, ingrijorarea in legatura cu pregatirile pentru desfasurarea neautorizata a unor exercitii militare ce prevad fortarea raului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni in zona de securitate.

Intr-o declaratie a delegatiei moldovene in CUC se mentioneaza ca astfel de actiuni "sustinute de conducerea contingentului Federatiei Ruse" sunt "provocatoare si sfidatoare" si "incalca mecanismul existent al desfasurarii misiunii de pace".

In acest context, Deschide.md evoca decizia din luna mai a Curtii Constitutionale de la Chisinau conform careia prezenta pe teritoriul Republicii Moldova a oricaror trupe sau baze mili ...citeste mai departe despre "Blindate rusesti au simulat atacarea Republicii Moldova" pe Ziare.com

#atac Rusia Moldova , #Stiri International