Boeing, contract de 30 mld dolari cu guvernul SUA

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 16:00
1603 citiri
Boeing, contract de 30 mld dolari cu guvernul SUA

Boeing a castigat un contract de 30 de miliarde de dolari cu guvernul Statelor Unite, angajandu-se sa livreze 179 de aeronave de realimentare in zbor cu combustibil catre Fortele Aeriene americane, dupa o lupta de 10 ani cu rivalul european EADS, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Guvernul american incearca inca din 2001 sa incheie un contract prin care sa inceapa sa inlocuiasca modelele Boeing KC-135 Stratotanker aflate in exploatare de 50 de ani, construite inainte de prima aselenizare.

"Boeing a fost castigatorul evident", a declarat secretarul adjunct pentru aparare William Lynn intr-o conferinta de presa sustinuta la Pentagon. Oficialul a aratat ca grupul american a avut o oferta mai buna, din punctul de vedere al reducerilor de cheltuieli pe care le vrea guvernul.

Reprezentantii EADS s-au aratat dezamagiti de deznodamantul licitatiei, dar au notat ca acest contract "era numai una dintre numeroasele oportunitati de afaceri din Statele Unite".

Grupul european, parintele Airbus, anunta saptamana trecuta ca va contesta acordarea contractului numai daca va observa erori grave.

Sefii Boeing au subliniat ca avionul propus de compania americana este mai mic, foloseste cu 24% mai putin combustibil si are costuri de productie si reconstructie mai reduse.

Incercarile anterioare ale Fortelor Aeriene de a innoi flota de "avioane-cisterna" au esuat din cauza scandalurilor politice si erorilor de selectie a candidatilor.

Concursul dintre Boeing si EADS pentru contractul-mamut a generat tensiuni politice atat la nivel trans-atlantic, cat si in Congresul Statelor Unite, fiecare congresmen incercand sa promoveze compania care ar fi adus noi locuri de munca in colegiul sau electoral.

#boeing, #contract, #guvernul sua, #fortele aeriene , #Stiri International