Brexit cu acord sau fara? Negociatorul-sef al UE nu este optimist

Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 08:33
988 citiri
Brexit cu acord sau fara? Negociatorul-sef al UE nu este optimist
Foto: Arhiva Pixabay

Negociatorul-sef al Uniunii Europene Michel Barnier a declarat ca nu este optimist in privinta sanselor de a se evita scenariul unui Brexit fara acord, deoarece Bruxelles-ul nu poate raspunde solicitarilor Londrei privind eliminarea plasei de siguranta (clauza de backstop) din acordul de retragere al Marii Britanii din blocul comunitar, informeaza Reuters.

Intr-un articolul publicat pe prima pagina a ziarului britanic Sunday Telegraph, Barnier scrie ca asa numita plasa de siguranta trebuie pastrata pentru a proteja integritatea pietei unice a UE, asigurand in acelasi timp o granita deschisa Irlandei.

"Nu sunt optimist in privinta evitarii unui scenariu fara acord, dar va trebui ca toti sa continuam sa lucram cu hotarare", a declarat Barnier.

"Plasa de siguranta reprezinta nivelul maxim de flexibilitate pe care UE il poate oferi unui stat ne-membru", a mai spus oficialul european.

Premierul Boris Johnson a promis sa scoata Marea Britanie din UE, cu sau fara acord, pe 31 octombrie. Parlamentarii din opozitie intentioneaza sa actioneze saptamana viitoare pentru a evita o iesire fara acord.

In acelasi ziar britanic, adjunctul de facto al premierului, Michael Gove, a declarat ca eliminarea optiunii unui Brexit fara acord pe 31 octombrie ar diminua "sansele asigurarii unor schimbari" ale acordului privind Brexitul ce i-ar permite sa obtina aprobarea parlamentului de la Londra.

#Brexit fara acord, #iesire marea britanie UE fara acord , #Stiri International